Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Mord är mord oavsett vem som begår det"

– Ingen vet var det här ska sluta, det är som om intifadan har brutit ut på nytt, säger en av mina palestinska vänner på telefon från Jerusalem. Bilderna han lagt ut på Facebook från den arabiska förorten Shuafat talar sitt tydliga språk: gatorna är översållade av stenar och bråte och lokaltågets hållplatser är svartbrända och sönderslagna. Detta är spåren av de våldsamma oroligheter som utbröt i tisdags efter nyheten om att en 16-årig pojke från Shuafat hade hittats knivmördad och bränd i en skog i Jerusalems västra utkant. Han brändes levande visar obduktionen som blev känd i går.
Direkt efter beskedet på tisdagen fylldes de vanligtvis lugna gatorna i Shuafat av vredgade unga palestinier som kastade sten och rullade brinnande bildäck mot polisstyrkorna som svarade med tårgas och distraktionsgranater. Sådana scener har inte skådats i Jerusalem sedan andra intifadans dagar.
På fredagseftermiddagen när den 16-årige Mohammed Abu Khdeir skulle begravas utbröt nya oroligheter. Tusentals människor samlades för att följa begravningståget och minst 18 personer skadades när polisen försökte stoppa dem.
Mordet på 16-åringen misstänks vara en hämnd för kidnappningen och mordet på tre unga bosättare på Västbanken, Eyal Yifrah, Gilad Shaar och Naftali Fraenkel. De tre hittades döda på måndagen efter mer än två veckors intensiva efterforskningar – tusentals palestinska hem på Västbanken har genomsökts av israeliska soldater, egendom har förstörts och hundratals personer har arresterats.
Under de drygt två veckor som sökandet pågick byggdes en stark stämning av hat och hämndlystnad upp på den israeliska sidan, inte minst bland bosättare och högernationalister. Enskilda palestinier och arabiskägda butiker attackerades av rasande folkhopar i Jerusalem. Hatet har också brett ut sig i sociala medier – facebookgruppen Israels folk kräver hämnd samlade 37 000 gilla-markeringar på bara några dygn. Där poserar unga flickor på selfies med skrivna budskap som Att hata araber är inte rasism, det är en värdering, och på youtube finns filmer som visar hur kvinnliga soldater skanderar död åt araberna på Jerusalems gator.
Men mitt i besinningslösheten har det också höjts enstaka röster som manar till eftertanke. Efter mordet på den palestinske pojken demonstrerade ett tusental personer i Jerusalem mot våld och rasism. En farbror till en av de mördade bosättarpojkarna tog i en teveintervju avstånd från mordet: Ett arabiskt liv är lika dyrbart som ett judiskt, blod är blod och mord är mord oavsett vem som begår det.
Nu har nya uppgifter om kidnappningen av de tre bosättarna börjat läcka ut – på inspelningen av det larmsamtal som en av dem ringde till polisen hör man inte bara hans rop på hjälp utan också skott och skrik och triumferande kommentarer från kidnapparna. Detta plus skotthål och blod i kidnapparbilen, som påträffades strax efteråt, talar för att de tre dödades omgående. Men myndigheterna höll tyst med detta och lät hatstämningen piskas upp under två veckor.
Israeliska myndigheter har pekat ut Hamas som den skyldiga parten bakom kidnappningen och mordet, och polisen har efterlyst två män från Hebron med känd anknytning till Hamas. Sökandet efter dem fortsätter runtom på Västbanken.
Men Israel har också flygbombat Gazaremsan under de senaste tre veckorna, som svar på raketbeskjutning från Gaza. Nu har Israel gett Hamas ett ultimatum – stoppa raketerna, annars kommer vi att slå till mycket hårt. Mina vänner i Gaza fruktar det värsta, ännu en militär storoffensiv.
Gå till toppen