Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiskodling till Landskrona

Tilapia, eller St Petersfisk som den också kallas, är en av världens mest odlade matfiskar. Trots det är den ganska okänd i Sverige. Nu vill ett företag ändra på det och börja odla den i Landskrona.

Det är den här fisksorten, Tilapia, eller St Petersfisk, företaget vill börja odla i Landskrona.
Fredrik Bodecker, som driver företaget AJ Akvakultur, var den första som tog in och började föda upp tilapia i Sverige när han drog i gång sin verksamhet 2009. Nu vill han flytta sin odling från Alnarp till Landskrona.
– Vi hittade en lokal i Landskrona som vi tyckte passade, säger han.
Tilapia är en sötvattensfisk som finns naturligt i Afrika och Mellanöstern och som blivit populär att odla eftersom det är en art som är lätt att mata och växer snabbt.
– I USA är den en av de vanligaste odlade fiskarna och den äts mycket i Asien också, säger Fredrik Bodecker.
Han berättar att fiskköttet har röda strimmor och att den smakar ungefär som abborre.
– Fast tilapian har grövre ben så den är lättare att hantera.
De stora kunderna är sushirestauranger som tycker att det rödstrimmiga köttet ser fint ut på riset. Han säljer även direkt till livsmedelsbutiker, men tycker att det har varit svårt att få ut fisken i Sverige.
– Vi är små producenter och säljer en fisk folk inte kan uttala namnet på, säger han med ett skratt.
Odling av tilapia utanför deras naturliga områden har ofta kritiserats. Både eftersom fiskar som lyckas rymma från odlingarna konkurrerar med inhemsk fisk och för att odlare ger penicillin till fisken i förebyggande syfte. Men detta ska det inte vara någon risk för i Landskrona. Fredrik Bodecker säger att tanken bakom företaget är att odlingen ska vara ekologiskt hållbar.
– Vi odlar inomhus i bassänger där vi håller så rent att vi inte behöver ge fisken vaccin eller en massa antibiotika. Dessutom tar vi hand om allt avfall, som sedan kan användas som biogas eller gödsel, i stället för att släppa ut det i havet.
Hur mycket fisk som kan komma att produceras i Landskrona kan han inte säga än. Innan odlingen kan flytta hit måste nämligen länsstyrelsen och staden godkänna planerna.
Gå till toppen