Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grödor som är värda att fira

På lördag firas att grödorna odlats i 70 år på Brytstugans koloniområde. Stugorna har bytt ägare genom åren men Birgitta Strömqvist har varit med från början.

Brytstugans koloniområde på Filborna är Helsingborgs största med sina 211 kolonilotter. Birgitta Strömqvist tar emot i blomsterprakten på nummer 193. Här har hon tillbringat otaliga sommardagar sedan hennes far byggde den tidigare stugan på tomten 1945.
– Pappa jobbade på Helsingborgs varv och byggde stugan med emballagematerial som skulle kasseras. Varje dag tog han några bräder och cyklade hit med dem, berättar Birgitta.
Det är ingen överdrift att påstå att Brytstugans 70-åriga historia löper parallellt med Birgittas. Det är från kolonilotten minnena från barndomen härstammar.
– Jag minns att mamma och pappa satt här i bersån med en liten snaps och att jag och mina syskon lekte. Kolonin betyder jättemycket för mig, jag har haft hela mitt liv här.
Av originalstugan finns inget kvar. När maken Agne, rena kolonirookien i jämförelse med frun, kom in i bilden i början av 80-talet bestämde de sig för att riva och bygga nytt. I dag är stugan modern och rymlig.
– Vi är här nästan varje dag och när barn och barnbarn kommer på besök så får de ha lägenheten i stan så bor vi här, säger Birgitta.
På många av tomterna upptas en stor del av ytan av gräs, ganska långt ifrån den ursprungliga kolonitanken med stadsbor som skulle vara självförsörjande av grönsaker. Birgitta gillar inte den utvecklingen medan Agne hittar försonande förklaringar.
– Har man arbete och barn så är det svårt att få tiden att räcka till. Det krävs ett par timmars arbete om dagen, säger han och slår ut med handen över den imponerande köksträdgården.
Där trängs sockerärter, jordgubbar och potatis med sparris, rödbetor och...mördarsniglar. Uppskurna fyllda ölburkar nedsatta i jorden har visat sig vara ett effektivt vapen mot de ovälkomna gästerna.
– Ja, det är många som dras till ölen så här på sommaren, säger Birgitta med ett leende.
En och annan pilsner blir det säkerligen även i morgon då 70-åringen ska firas. Föreningens ordförande Gun Bjelkholm har fullt upp med att planera aktiviteterna för de 200 gästerna.
– Eftersom vi har fått hit många barnfamiljer blir det på dagen ansiktsmålning, fiskedamm och hoppborg. På kvällen blir det buffé och sen dans på dansbanan, säger hon.
Gun Bjelkholms make bor i deras kolonistuga från april till oktober varje år. Men han får inte permanent sällskap av frun.
– Han är en riktig kolonist. Det är inte jag... jag ser inte skillnad mellan blommor och ogräs.
Gå till toppen