Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En stolt fest för allas rätt

RFSL Helsingborg lyfter hbtq-frågorna under stadsfesten. Bland annat blir det parad, regnbågsmässa och lesbisk frukost.

Tidigare har Höganäs utmärkt sig för att vara den mest toleranta kommunen i Nordvästskåne. Det är resultatet av en undersökning som Region Skåne gjort bland gymnasielever. Nu vill RFSL lyfta Helsingborg genom en bred medverkan på Helsingborgs stadsfest Hx som sker den 29 till 30 augusti.
–  Vi inleder på fredagen med en Prideparad från GA Torg till Sundstorget, säger Lisa Olsson som är ordförande i RFSL Helsingborg. När vi kommer fram till Sundstorget väntar flera talare.
Lisa Olsson hoppas att paraden ska locka runt 2 000 deltagare. Man tågar under parollen "Gå för allas rätt". Senare på kvällen håller Maria församling en regnbågsmässa i samarbete med RFSL.
Under lördagen planeras flera seminarier och föredrag om olika hbtg-frågor.
– Föredragen kommer bland annat att behandla ämnen som Stonewall-rörelsen i USA på 60-talet, transpersoners rätt till sin identitet och hur liver är för äldre hbtq-personer.
Under söndagen planerar man seminarier där bland annat Linnea Renholm kommer att presentera sin studie av att vara ung hbtq i Helsingborg. Dessutom ska man avnjuta en lesbisk frukost på förmiddagen. Hela Hx program finns på hx.se.
Många hbtq-personer har upplevt att Helsingborg känns lite trångt och därför sökt sig till städer med större öppenhet. Helsingborgs stad har på senare tid tagit frågorna på större allvar med regnbågsflagga och passande färgspel längs Strandvägen. RFSL i Helsingborg har tidigare haft problem och lagts ner två gånger. Men nu är det tredje gången gillt.
– Den nuvarande föreningen startade för två år sedan och fungerar bra, säger Lisa Olsson. Vi gör ett bra jobb internt och har ett mycket bra samarbete med bland annat Helsingborgs stad.
Nu hoppas Lisa Olsson att det breda engagemanget på Hx ska locka människor som inte tidigare haft kontakt med RFSL vilken läggning de än har.

Fakta: Pride i Sverige

Pride har firats i Sverige sedan 1979 då RFSL arrangerade den första "Homosexuella frigörelseveckan". Sedan 1998 är det den fristående ideella föreningen Stockholm Pride som står som arrangör. Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och det är Stockholms största årligen återkommande evenemang. I år äger festivalen rum mellan den 28 juli och 2 augusti.
Priderörelsen har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsens födelse i New York 1969.
Länk till rapporten om Skåne
Gå till toppen