Nöje

Ingen väljer offerrollen

Skinn på näsan är ingen garanti för unga tjejer att klara sig helskinnade ur tonåren. I sin debutroman sätter Hilda-Maria Sandgrens fokus på strukturer som leder till övergrepp.

Under en kurs på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg skrev Hilda-Maria Sandgren en novell om en ung tjej som blir utsatt för övergrepp under sin högstadietid. Den publicerades i tidningen Galago tidigare i år och nu kommer hela berättelsen som en serieroman på Galago Förlag.
– Seriemediet passar väldigt bra för mig i den här berättelseneftersom jag kan få fram stämningar i bilder som jag inte hade lyckats med i text, säger Hilda-Maria Sandgren.
Förlaget erbjöd henne ett bokkontrakt på en serieroman om karaktären Aida, utan att Hilda-Maria Sandgren varit publicerad som tecknare eller illustratör tidigare:
– Det känns lite nervöst, jag är ju inte van vid att se mina teckningar i tryck. Nu kommer jag ju inte heller sitta ensam i en grotta med de här tankarna, säger hon.
Bokens Aida är en tuff tjej som precis slutat sjunde klass och får mycket uppmärksamhet av killarna på skolan. Uppmärksamhet som oftast är i negativ bemärkelse.
– Jag ville göra en berättelse om en tjej med skinn på näsan, som trots att hon inte vill se sig som ett offer blir utsatt för trakasserier och övergrepp av jämnåriga killar.
I andra berättelser om övergrepp tycker hon ofta att författaren får kritik för att den utsatte blir utmålad som ett offer:
– Som om det är offerrollen i sig som är förkastlig. Att vara ett offer är något man blir utsatt för, inte något man väljer.
"Det som händer i skogen" är helt berättad i gråskalig blyerts. Snabbkäftade dialogscener varvas med scener där karaktärernas blickar och ansiktsuttryck avslöjar väldigt mycket mer än vad de säger.
Det lilla samhället avtecknas ovanifrån i långa bildsviter och skänker läsaren en andningspaus mellan scenerna som stundtals känns i magen.
– Blyerts är också bra för då kan jag teckna rivigt när jag vill ha fart i berättelsen, eller stillsamt om jag vill förmedla en stämning.
Hon vill avtäcka och lyfta fram de strukturer i samhället som säger att tjejer förväntas vara passiva och killar aktiva, både sexuellt och i till exempel i skolan. Hon kan se att lite har förändrats från när hon själv gick i skolan och i sin yrkesroll som lärare:
– Det var väl inte så farligt, du vet hur pojkar är. Den attityden finns fortfarande.
Hon växte upp i Småland men flyttade till Göteborg i början av 2005 för att gå på konstskola. Därefter varvade hon kurser i berättande med studier på lärarprogrammet och föräldraledighet.
Boken är inte självbiografisk på något sätt, men precis som många andra författare har Hilda-Maria Sandgren använt episoder ur sitt eget liv.
– Jag har blandat egna minnen med berättelser som jag hört från de barn och unga som jag träffat. Jag har också snott en del uttryck från ungdomar som jag tjuvlyssnat på.
Vem skriver du den här boken för?
– Alla och ingen är nog min målgrupp. Jag är inte intresserad av att uppfostra män och killar, men på sätt och vis kanske det vore bra om den här boken hade kunnat få dem att reflektera över hur deras handlingar påverkar tjejer.
Och varför skrev du den?
– För att den som blivit utsatt för ett övergrepp inte ska behöva känna sig ensam. De flesta av de vänner jag pratat med har erfarenheter av liknande saker som i boken. Ett problem med den här typen av övergrepp är att de är så normaliserade att den som blivit utsatt för det inte alltid själv ser det som ett övergrepp.

Hilda-Maria Sandgren

Född 1984 i Gränna, men bor i dag i Göteborg.
Hennes debutbok "Det som händer i skogen" släpps i mitten av augusti på Galago Förlag.
Hon har läst på KV Konstskola och HDK i Göteborg samt lärarprogrammet på Göteborgs Universitet.
Gå till toppen