Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lågt betyg för trygghet i staden

Landskronaborna är nöjda med kommunikationer och utbildningsmöjligheter, men när det gäller trygghet får kommunen knappt godkänt. Det visar en undersökning från SCB.

Enligt medborgarundersökningen från Statistiska Centralbyrån (SCB) trivs de som bor i Landskrona bättre nu än när förra undersökningen gjordes 2011. Jämfört med andra jämnstora kommuner får Landskrona högre betyg på nästan alla parametrar. Särskilt stadens kommunikationer och utbildning värderas högt.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) tycker att undersökningen visar att Landskrona är på rätt väg. Han säger att staden har prioriterat skola och trygghet. När det gäller skolan säger han att det har gått bra.
– Vi har försökt öka kunskapsresultaten och skapa ordning och reda i skolan.
För faktorn för trygghet ser det värre ut. Även om staden även där har höjt sig från 2011 ligger Landskrona fortfarande långt under snittet.
– Det är en punkt där Landskrona sticker ut och det har vi tagit på allvar och det jobbar vi vidare med, säger Torkild Strandberg.
Annika Wågsäter är trygghetssamordnare för Landskrona stad. Hon berättar att staden sedan 2008 har ett samarbetsavtal med polisen.
– Vi jobbar med offentlig miljö, som belysning och nedskräpning, men också med ungdomar som är i riskzonen för att välja en kriminell livsstil.
Annika Wågsäter säger att man har prioriterat att öka polisens synlighet i centrum, minska våldsbrott och brott som sker i det offentliga rummet.
– Vi har haft ordningsvakter på fredags- och lördagskvällar i centrum, samarbetat med krogvärlden om ansvarsfull alkoholservering och jobba för att Landskrona ska bli kontantfritt.
Trots det får Landskrona alltså knappt godkänt av sina medborgare vad gäller trygghet i SCB:s mätning. Annika Wågsäter påpekar att även om det är låga siffror både i SCB:s och polisens egen undersökning är de högre än någonsin tidigare i Landskrona.
– Vi fortsätter jobba med det, säger hon.
Gå till toppen