Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyddad vik intill Sundet

Sundvik är en liten strand, men den erbjuder ändå allt från grunt barnbad till torrt solbad och ett konstgalleri.

På stranden i Sundvik leker många små barn i det grunda vattnet medan föräldrar och släktingar tittar på och doppar fötterna i det klara vattnet. Kristina Ohlsson berättar att barnen från början tyckte tången i strandkanten var äcklig. "Men de har vant sig", säger hon.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Kristina Ohlsson njuter av solen tillsammans med barn och barnbarn som jagar stora maneter i det grunda vattnet.
– Det är jätteskönt, helt otroligt, säger hon.
Hon berättar att stormen Sven åt upp nästan två meter av strandkanten och att tången blåser in även när de försöker röja bort den.
– Det är lite synd, men barnen blir duktiga på att klättra ut på stenvallen, säger hon med ett skratt.
Tore Brandt bor i ett hus ovanför stranden. Där driver han också konstateljén Galleri Sundvik. Han berättar att han känt till Sundvik sedan han var liten.
– Mormor och morfar bodde i huset där borta, säger han.
Nu har han de egna barnbarnen Mårten Böös, 12, Max Brandt, 12, och Fanny Brandt, 10, på besök. De säger att de gjort en egen flotte som de tagit ut på djupare vatten för att kunna fiska och bada. Mårten Böös berättar att bara några meter ut förbi stenvallen blir det flera meter djupt.
– Ibland paddlar vi kajak där, säger Fanny Brandt.

Fakta Sundvik

Läge: Kusten utanför Glumslöv, mellan Örenäs och Rustningshamn.
Fördelar: Det är ganska ostört och skyddat från vind. Det finns både grunda partier där barn kan leka och djupa där vuxna kan simma.
Nackdelar: Inte så lätt att parkera, stranden är ganska smal och det ligger mycket tång i vattenbrynet.
Mat och dryck: Nej, du måste ta med picknick.
Toaletter: Nej, men Ålabodarna ligger nära.
P-platser: Möjligheterna till parkering är begränsade.
Aktiviteter: Konstateljén Galleri Sundvik som drivs av Tore Brandt och Bengt Anders ligger precis ovanför stranden är vid fint väder öppen kl. 12.00 – 17.00.
Gå till toppen