Ängelholm

Flykten bar till Skåne

Meyo kom till Sverige i december 2012. Hon är tio år och lärde sig svenska på tre månader. Sedan ett år tillbaka bor hon på asylboendet i Strövelstorp.

Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR beräknas över 6,5 miljoner människor vara på flykt inom Syrien, och över 2,8 miljoner utomlands. Hälften av dessa beräknas vara barn.
Under våren 2013 öppnade asylboendet i Strövelstorp. I dag bor där 118 personer och de flesta kommer från Syrien. En av dessa är 10-åriga Meyo.
Tillsammans med sin familj övergav hon 2012 den enplansvilla som hon växt upp i. De gav sig ut på en tio dagar lång resa som via bil och båt till sist tog dem till Skåne.
Ett halvår senare var hennes familj en av de första som flyttade in på asylboendet i Strövelstorp.
– Vi var väldigt oroliga. Vi trodde inte att det skulle bli bra eftersom vi inte kunde språket, säger Meyo.
Men under hösten gick det fort. Efter tre månader i förberedelseklass kunde hon prata svenska och slussades in i en ordinarie klass. För en månad sedan gick hon ut sin första termin och tilldelades till och med ett stipendium.
– Hon har en sådan stark drivkraft och är bland de mest motiverade elever jag någonsin sett. Alla vuxna är imponerade över den språkutveckling hon haft detta året, säger Roger Sunvén, rektor på Strövelstorp skola.
Stipendiet bestod av en bok om fossiler.
– Jag tycker det är jätteintressant, men den är ganska svår att läsa, så jag gör det om och om igen några gånger för att lära mig alla orden, säger hon.
Vad vill du bli när du blir stor?
– Läkare, kanske tandläkare, säger hon.
Vad minns du från Syrien?
– Att det alltid var så varmt, lika varmt som de varmaste dagarna varit här denna sommaren, fast hela tiden. Jag tycker inte om det när det blir så varmt. Sen minns jag kriget. Alla våra andra släktingar från Syrien har dött i kriget, säger hon.
Innan Meyo kom till Sverige visste hon inte att Sverige fanns. Det var under bil- och båtresorna genom Europa som hon fick höra talas om det för första gången.
Vad tycker du om Sverige?
– Jag gillar Sverige, allt är bra här, framförallt skolan. Det är kul att lära sig så mycket, och så spelar vi musik på rasterna, säger hon.
Tillsammans med tre andra tjejer från sin klass brukar Meyo nästan varje rast spela gitarr, piano eller trummor i en musiksal på skolan. De ansökte även om att få uppträde med Sanna Nielsens låt Undo vid skolavslutningen.
– Då fick alla som ville gå på audition och sjunga och dansa till en låt. Men vi blev inte uttagna, säger hon.
Förutom musik är det språk som hon mest tycker om.
– Det var roligt att lära sig svenska. Nu läser vi engelska också, och det är så kul att lära sig nya ord.
Vilka är dina favoritord på svenska?
– Människa. Det börjar med ett M, precis som mitt namn, och jag älskar bokstaven M. Och blommor, för de är så fina och det är så fint att säga, säger hon.
Under denna hennes andra sommar läser hon mycket böcker och spelar fotboll.
– Jag är med i en bokklubb på biblioteket. Vi ska läsa böcker under sommaren och skriva om vi tyckte de var bra eller dåliga i en slags dagbok. Och så spelar jag mycket fotboll, brännboll och king. Varje morgon tittar jag på sommarlovsmorgon, det är mitt favoritprogram. Ibland cyklar vi till Ängelholm eller åker till stranden i Helsingborg. Men oftast gör jag något här på området, säger hon.
Under året i Sverige är det mycket nytt som Meyo upptäckt, saker hon aldrig skulle stöta på i Syrien.
– I vintras åkte vi pulka, det var jätteroligt. Och körde skridskor på is, men det var ganska svårt. Min bror ramlade och bröt armen, säger hon.
På asylboendet bor det 15 familjer och många barn. Alla leker med alla, men ibland blir det bråk.
– Någon gång har killarna varit dumma när vi lekt tagen. Men annars är här rätt lugnt. Vi välkomnar nya familjer när de flyttar in, för det är rätt så ofta som familjer flyttar ut och nya flyttar in, säger hon.
Meyos familj är den enda på asylboendet som inte har en egen dator.
– Ibland brukar jag vara hos någon kompis och surfa på hennes. Jag har inte heller någon egen telefon, men jag ska snart få en, säger hon.
Meyos familj hänger inte med så mycket i hur det utvecklas i Syrien-konflikten, själv blickar hon mest framåt. Till hösten ska hon börja fjärde klass, och att hennes första sommarlov ska ta slut känns tråkigt, men hon ser fram emot att börja skolan igen.
– Det ska bli kul att träffa alla kompisar igen och lära sig mer engelska. Men vad som sen händer framöver, det vet jag inte, säger hon.

Fakta Kort om kriget i Syrien

Under den arabiska våren 2011 inleddes protester mot landets ledning och presidenten Bashar al-Assad. Vissa av demonstranterna ville avsätta honom i tron om att få ett mer demokratiskt Syrien. Andra var på jakt efter ett islamistiskt styre.
De, till en början, fredliga protesterna möttes av våldsamma metoder och skarp ammunition från regeringen. Så småningom slog demonstranterna tillbaka med brutalitet.
Inbördeskriget var ett faktum.
Gå till toppen