Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fler vill campa på semestern

Campingplatserna ökar i popularitet i hela Sverige. Råå Vallar är inget undantag. "Nu har vi helt fullt flera veckor framåt", säger Linn Wigerfelt, anställd.

75 procent av campingföretagarna i Sverige uppger att de har samma eller bättre bokningsläge i år jämfört med sommaren 2013.
Redan i fjol ökade antalet gäster på svenska campingplatser rejält, landets campingar hade då totalt 14,5 miljoner gästnätter. Under juli månad 2013 stod de för drygt hälften av det totala antalet gästnätter i Sverige.
Och enligt en enkät gjord av SCR Svensk camping ser det alltså ut att bli en ännu bättre sommar i år. Personalen på Råå Vallar är positiva.
– Den här veckan och tre veckor framåt har vi helt fullt, precis som under storhelgerna i våras. Under juni har det också varit mycket folk, säger Linn Wigerfelt.
Enligt henne har alla Nordic campings campingplatser ökat i popularitet de senaste åren. De har 13 campingplatser i hela landet.
– Men Råå är den mest populära, särskilt när vädret är bra. Det är mycket barnfamiljer som kommer.
Råå Vallar har även många återkommande och långliggande gäster.
Enligt SCR:s enkät spår också de flesta campingföretagarna i Sverige en ökning av antalet internationella gäster. Förra året valde mer än hälften av gästerna från de största utlandsmarknaderna att campa.
Den bilden delas av personalen på Råå.
– Det är fortfarande mer svenska än utländska gäster, men det är väldigt mycket tyskar, norrmän och danskar här också.
Även husbilen ser ut att öka i popularitet. De senaste fyra åren har antalet husbilsnätter ökat med 42 procent i Sverige.
– Husbilarna ökar varje år här. Tidigare var det ju nästan bara husvagnar, men nu ser det annorlunda ut, säger Linn Wigerfelt.
Orsakerna till campingarnas ökade popularitet finns det olika åsikter om.
Lars Isacson, vd för SCR, tror att valfriheten mellan naturupplevelser, fullservice och aktiviteter kan vara en orsak.
Han tror också att dagens moderna stugor, husbilar och husvagnar gör semestern mindre väderkänslig. Flera campinggäster tror att ekonomi är en orsak; det är fortfarande relativt billigt att campa, i jämförelse med en utlandssemester.
Några av de som valt att campa på Råå i sommar är makarna Wallander från Skogås. I motsats till de flesta andra har de varken husvagn eller husbil.
– Nej, vi kör på tält och bil, vi har nog campingens största tält, 30 kvadratmeter, säger Roffe Wallander.
De är på campingen för tjugonde året i rad.
– Tjusningen med det här är friheten och lugnet. Det finns inga måsten, man tar dagen som den kommer, säger Anki Wallander.
En bit bort finns Trond Vestpåsveen från Norge. Han har nyligen bytt husvagnen mot en husbil.
– Med husbilen får man ännu mer frihet, det är lättare att bara åka i väg.
Gå till toppen