Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rätten till rätt hjälp

Sluta sätta icke dömda i fängelse, skriver Emelie Bardon från Feministiskt initiativ.

För ett tag sedan läste jag om Bella, som just blivit utskriven från rättspsyk i Växjö, där hon varit inspärrad i två år – inte för att hon begått något brott utan för att hon lider av självskadebeteende.
Bella är långt ifrån ensam. Rättspsykiatriska kliniken i Växjö har runt 30 platser för patienter med självskadebeteende. Det är svårt att få fram exakta siffror på hur många icke dömda patienter som vårdas på kliniken, men klart är att de flesta av dem kommer från Region Skåne. Att regionen remitterar patienter till låsta anstalter för brottslingar är oacceptabelt.
Personer som lider av psykisk ohälsa är en av samhällets mest utsatta grupper. Samtliga patienter som har remitterats från Region Skåne till rättspsyk är dessutom unga kvinnor, i sig en utsatt grupp som i större utsträckning än andra drabbas av sexualbrott, våld i nära relationer och kronisk stress. Det är alltså dubbelt utsatta personer, som Region Skåne konsekvent remitterar till rättspsyk, där de låses in på obestämd tid, trots att de inte dömts för något brott.
Feministiskt Initiativ Skåne går till val på frågan att stoppa remitteringarna av patienter med självskadebeteende till rättspsyk. Att frihetsberöva icke dömda personer strider mot mänskliga rättigheter. Patienter med självskadebeteende behöver stöd, trygghet och adekvat behandling. Dessa unga kvinnor, vars problematik i vissa fall har utlösts av övergrepp, har upprepade gånger vittnat om otrygghet och utsatthet när de vårdas tillsammans med våldtäktsmän, mördare och andra grova brottslingar. Alla människor har rätt till god hälsa. Att resurser saknas i allmänpsykiatrin är inget annat än en dålig undanflykt.
Istället för att remittera patienter med självskadebeteende till rättspsyk föreslår Feministiskt Initiativ Skåne:
● mer resurser till den psykologiska och psykiatriska vården så att alla inom Region Skåne får adekvat 
hjälp inom rimlig tid. Detta inkluderar ökade resurser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och Region Skånes Ätstörningscentrum.
● behandling av patienter med självskadebeteende inom regionen genom ökade resurser, satsningar på kvinnoteam och utveckling av adekvata behandlingsmetoder.
● en nollvision mot självmord och att all självmordsprevention måste innehålla ett HBTQ-perspektiv. Vidare ska det psykosociala stödet till HBTQ-personer säkras, och göras till en självklar del i vården av transsexuella.
● att psykisk ohälsa hos barn och ungdomar tas på allvar och behandlas på ett adekvat sätt. Detta innebär bland annat att möta barn och unga på deras villkor. Det ska vara individens behov och inte ekonomiska eller andra resurser som styr valet av behandlingsmetod.
Emelie Bardon (FI)
kandidat till regionfullmäktige i Skåne
Gå till toppen