Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vi höll på att vänja oss vid påhoppen"

Tina Åkesson och Pia Holmberg var på väg att vänja sig vid att deras fotbollsspelande döttrar gång på gång anklagades för att vara pojkar. Men sommarens beach soccerturnering i Åhus fick dem att dra i bromsen.

I samband med en beach soccerturnering i Åhus för någon vecka sedan blev Ida Åkeson och Agnes Lindblom gång på gång påhoppade av vissa personer i framför allt två motståndarlag, Åhus IF och FC Hessleholm. Det var både ledare, spelare och föräldrar som sa att flickorna var pojkar och att deras deltagande i Glumslövs FF/Lunds BK:s flicklag därmed var fusk, om detta skrev tidningen i går.
– När jag hörde en massa anklagelser på läktaren från publiken om att Ida och Agnes var killar då fick det vara nog, säger Tina Åkeson, mamma till Ida.
– Jag förklarade att det var min dotter som de uttalade sig så respektlöst om och att jag tog väldigt illa vid mig. Jag hade hört detta en gång för mycket nu och därför är jag glad att problemet kommer upp på bordet och äntligen blir belyst, fortsätter hon.
När vi träffar flickorna och deras mammor i Lund där de bor berättar de om flera liknande händelser.
– På en turnering avkrävdes Agnes sina fyra sista siffror i personnumret, berättar Pia Holmberg. Det kändes oerhört förnedrande men till slut gav jag med mig och lämnade ut hela personnumret.
Både Agnes och Ida har kortklippt hår, de är båda mycket duktiga fotbollsspelare för sin ålder och båda brinner för sin idrott.
– Ida avstod en två veckors semesterresa till Grekland i sommar för att spela två dagars beach soccer i Åhus. Det om något visar väl hur mycket idrotten betyder för henne, säger Tina Åkeson.
Agnes var den första av flickorna som klippte sig kort, Ida följde efter för ett drygt år sedan.
– För Agnes del har anklagelserna om att hon är en kille dykt upp gång på gång. Även om hon är en tuff tjej som inte säger sig bry sig så är man som mamma naturligtvis orolig. Jag tänker ständigt på om detta är något som byggs upp och som till slut får till följd att hon kanske helt enkelt inte vill hålla på med det hon älskar mest, säger Pia Holmberg.
– Anklagelserna mot Ida kom sedan hon klippte av sitt långa hår för ett år sedan. Man har tyvärr mer eller mindre vant sig vid detta, säger Tina Åkeson.
Nu har det som legat och pyrt under ytan i ett antal år exploderat och i dag talar i princip hela fotbollssverige om hur elvaåriga tjejers könstillhörighet ifrågasätts. Frågan har uppmärksammats av både media och i sociala medier.
Tjejerna själv tycker det blivit mycket uppmärksamhet nu men hoppas det ska innebära att man slipper höra en massa tråkningar.
– Det är inget roligt när folk skriker att man är kille, säger Ida Åkeson. Nu påstod man till och med att man kallat oss killnamn inom laget.
– Nej det är skönt om det kan bli ett slut på detta nu. I Åhus blev det bara för mycket, säger Agnes Lindblom.
Båda tjejerna älskar fotboll och det enda man vill är att få utöva sin sport.
– Ja vi älskar fotboll, det finns inget roligare, säger båda med en mun.
Efterlysning:
Hur står det till inom ungdomsidrotten?
Gå till toppen