Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Påven gillade Bjärehonung

Båstadborna Carlos Luna och Gunilla Wickman åkte till Vatikanstaten för att träffa påven Franciskus. Med sig hade de bland annat honung från Bjäre, tillverkad av Bengt Cederlöw.

Gunilla Wickman, Carlos Luna och Franciskus.Bild: Anna-Karin Nilsson Expressen
Carlos, som träffade påven för andra gången, vad tyckte han om Bjärehonungen?
– Han tyckte om den, han tyckte att det var gott. Det är något som är fantastiskt, att en grej som är så enkel kan bli så uppskattad. Han är en så enkel människa.
Andra världsledare hade kanske varit rädda för att bli förgiftade?
– När vi kom dit gick vi genom tre kontroller innan vi kom in i Casa Santa Marta, men inte en enda gång frågade de efter legitimation och det var ingen som frågade vad vi hade i våra fickor eller väskor. Han litar kanske på människor, och på mig.
Gunilla Wickman, din hustru, fick träffa påven för första gången. Hur gick det?
– Han tyckte att det var riktigt roligt att Gunilla var med. Vi berättade att hon hade fått mig att byta byxor innan besöket eftersom de andra var smutsiga. Han sa att det är viktigt att man lyssnar på kvinnor och att det var bra att jag hade rena byxor. Sedan pratade han mycket med min dotter Natalia som bor i Argentina.
Vad pratade ni om?
– Mycket om kvinnovåld, men också om folk som sliter i hemtjänsten och om ungdomar. Det finns länder där 50 procent av ungdomarna är arbetslösa, det är oroande. Sen tyckte han att miljön är en stor fråga. Och på måndag åker jag till Göteborg för att lämna ett radband som är välsignat av påven till Dawit Isaaks familj. Att han skickar något sådant till hans familj är en stor sak.
Kommer ni att fortsätta hålla kontakten?
– Ja, det hoppas jag. Du vet, trots att han har tusentals grejor att göra kan han komma ihåg små saker. Jag mejlade påven om att jag sökte lägenhet i Båstad och att han skulle be för att det skulle lyckas. Han svarade aldrig, men sedan fick jag en lägenhet av Båstadhem. Nu när jag träffade Franciskus frågade han mig hur det hade gått med lägenheten. Jag blev så rörd att han kom ihåg det.
Gå till toppen