Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Pojkkroppen är den 'riktiga' fotbollskroppen"

Alla klubbar, inte bara Åhus IF, måste arbeta mer med uppfattningen om hur en bra fotbollsspelare ser ut. Det anser idrottsforskaren Jesper Fundberg.

Att flickor som avviker från den utseendemässiga normen blir anklagade för att vara pojkar är oerhört vanligt inom fotbollen.
– Vi ser pojkkroppen som bättre, den riktiga fotbollskroppen, och då ses det som en sorts fusk. Men normer är ju inte verklighet, säger Jesper Fundberg.
– Det är inte heller sant när det gäller 10-11-12-åringar, då flickorna generellt är mer utvecklade och ofta bättre i många idrotter.
Jesper Fundberg forskar om genus och mångfald inom idrotten vid Malmö högskola.
Han har själv varit fotbollstränare för flickor, och har själv varit med om, och hört om, otaliga fall där flickor med kort hår anklagas av föräldrar, spelare, ledare för att vara pojkar. Ibland tills spelarna tröttnat och slutat med fotbollen.
– Då måste man vara professionell, agera ledare och vuxen och säga: alla ser inte ut som normen, blond med hästsvans.
Men Jesper Fundberg tycker det är helt fel att peka ut enskilda idrottsledare, och Åhus IF, som syndabockar för något som är norm i hela idrottsvärlden.
Istället måste alla ledare inom fotbollen lära sig någonting av händelserna vid beach soccerturneringen i Åhus.
– De här ledarna kan gott be om ursäkt, men om ursäkten och eventuella avstängningar blir den viktigaste frågan så flyttas fokus från hur det faktiskt går till hela tiden.
Men Åhus IF hade ju nyligen haft stora diskussioner om värdegrundsarbete, det verkar inte hjälpa?
– De får väl bara fortsätta jobba med det, det är ungefär som att städa ett barnrum.
– Det finns inget alternativ till att jobba ännu mer med värderingar, det måste sätta sig i kroppen vad man gör i vissa hetsiga situationer, och inte bara i huvudet.
Gå till toppen