Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den nya blöta sup(er)trenden

Varför sitta och paddla när man kan stå? Nya trenden standup paddleboarding drabbar Sverige. Och nästan alla kan vara med.

Det är dags att lära sig ett nytt ord: Sup. Inte som i att supa, utan som i att stå och paddla en surfbräda, standup paddleboarding. Det ser svårt ut, men det är i själva verket tvärt om – lätt som en plätt. Så lätt att det här med att paddla kanot framstår som både besvärligt och svårt vid en jämförelse.
– Alla som kan stå på sina ben kan vara med. Vi har allt från femåringar till folk som är över 70 som ger sig ut. Det är den stora charmen med det, säger Robin Gustafsson på Surfbussen i Stockholm.
Sup uttalas egentligen "supp", vilket alltså är en förkortning av standup paddleboarding. Sporten är vad den heter: Att stå upp och paddla på en bräda. Den kom till Sverige för fyra år sedan, bland annat genom just Surfbussens försorg, och slog igenom ordentligt förra året. Svenska kanotförbundet hävdar att det är den snabbast växande vattensporten i världen. En sommardag i huvudstaden fylls numera därför Riddarfjärden av folk som står och paddlar. En av dem som fastnat helt för den nya trenden är Madeleine Hedlund.
– Jag älskar alla slags vattensporter, men det här ger mig så stor frihet, säger hon.
– Det är väldigt bra träning, men eftersom brädan är så stabil kan man lika gärna paddla långsamt och "chilla". Ibland tar jag med matsäck som jag sätter mig ner och äter. Det finns en kravlöshet över hela grejen som lockar mig, säger Madeleine Hedlund.
Stabiliteten i de vanliga, så kallade allround-brädorna är överraskande. Det finns så klart sup-brädor som kräver större skicklighet av utövaren, till exempel de som är till för vågor eller att tävla med, men en vanlig sup-bräda är nästan som en liten flytbrygga: Lägg den i vattnet och kliv på.
Det är faktiskt inte svårare än så.
- Det går nästan inte att välta en sådan bräda. Man kan tappa balansen och trilla i, men då är det bara att klättra upp på igen. Det behövs egentligen inga särskilda knep, brädan är så stabil att det bara är att ta sig upp efter bästa förmåga, säger Robin Gustafsson.
För att som stående nå ner till vattnet krävs en lång paddel. Paddlar gör man med raka armar. Eftersom man står upp får man med hela kroppen i paddlingsrörelsen, från ben och bål till bröst och armar. För att hålla kursen rak måste man byta sida med jämna mellanrum, vilket i sin tur gör att båda sidorna av kroppen tränas.
Styrningen är heller inte särskilt komplicerad. Paddeltagen tas så nära brädan som möjligt, med paddeln vinkelrätt mot vattnet. När man svänger tar man helt enkelt paddeltagen längre ut från brädan för en bredare sväng. Står man stilla så är det bara att paddla bakåt på ena sidan och framåt på andra, ungefär som när man vänder en roddbåt eller kanot alltså.
Sup för hälsan
Å andra sidan kan den som vill utveckla sitt ståpaddlande nästan hur långt som helst. Att surfa på vågor kräver exempelvis både bra balans och teknik; då använder man en bräda som både är lättare och tunnare, samtidigt som man måste behärska tekniken för ta vågorna rätt. Det finns även racingbrädor som är ännu svårare att styra. För att ta sig an en sådan bör man ha lämnat sportens första charm bakom sig - enkelheten.
– Lättare än så här blir det inte att komma ut på sjön. Jag tar brädan under armen, går över gatan och sedan är jag ute på vattnet. Det är det som gör att så många fastnar för sup, säger Madeleine Hedlund.
Denna enkelhet kommer dessutom med en liten guldkant.
– Det är många som gillar surfingkulturen, men som aldrig kommer att stå på en vanlig surfbräda, särskilt inte här i Sverige. Men med sup kan ju vem som helst bli en surfare, säger Robin Gustafsson.
Och på köpet har alltså det här med att supa fått en ny, mer hälsosam betydelse. Bara en sådan sak. TT

Sup-historia

Standup paddleboarding, sup, utvecklades som så mycket annat inom surfsporten på Hawaii. Att stå på någon slags surfbräda och paddla hade förekommit länge, bland annat i Australien i början av 1900-talet, men på 1960-talets Hawaii blev det ett sätt för surflärare att snabbt och enkelt ta sig fram till sina elever i vattnet.
Snart upptäckte man att sup hade förutsättningar att bli en helt egen vattensport; med en sådan bräda kunde man ta sig längre ut i vattnet och även surfa på mindre vågor än annars.
I mitten av 2000-talet började Sup bli stort även i resten av USA och förra året var det den utomhussport som flest nybörjare testade där. Till Sverige kom sup runt 2010 och har, precis som i USA, vuxit snabbt senaste åren. TT
Att hyra allt som behövs för någon timmas äventyr kostar några hundralappar, att köpa sin egen utrustning mellan 10-20 000 kronor med paddel, bräda och tillbehör. Extrema brädor kostar mer.
Smart nog finns det dessutom uppblåsbara sup-brädor av hög kvalitet. Hopvikta och utan luft går de ner i en stor väska som kan bäras på ryggen eller slängas in i vilket bagageutrymme som helst. Räkna med ungefär 10 000 kronor för bräda, paddel och tillbehör.
Gå till toppen