Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mixad träning låter alla lära av varandra

I Furulunds IK spelar flickorna i 11-årslaget i en pojkserie, pojklagen lånar in flickor och träningarna är ibland mixade. Klubbens inställning är att alla kan lära sig av varandra i den åldern, oavsett kön.

– Spring inte ifrån bollen. Var med i spelet!
Tränaren Mikael Anderssons röst hörs över hela Ljungvalla. Femton stycken 11-åriga pojkar och flickor från Furulunds IK jagar efter fotbollen ute på den solvarma gräsplanen. 
Matilda Andersson stiger åt sidan ett slag samtidigt som passningsträningen fortsätter bredvid. Hon har spelat sedan hon var fem år gammal och tycker det är en utmaning att spela tillsammans med killarna.
– Killar spelare tuffare och skjuter mer. Men tjejer är bättre på passningsspel, säger hon.
Hennes träningskamrat Colin Andersson tycker att blandningen är rolig och tror att de lär sig av varandra.
Vad har du lärt dig av tjejerna under de mixade träningarna?
– Kanske några finter som jag inte tänkte på innan, säger han.
Colins pappa Hans Andersson tycker sig ha sett något annat som pojkarna i laget har tagit efter flickorna.
– Samspelet, säger han med en menande blick mot sin son.
Hans Andersson tror att fotboll med mixade lag dessutom påverkar barnens beteende i stort, bortom Ljungvallas gräs. 
– Det blir inte samma uppdelning i skolan. De blir kompisar på helt annat sätt.
 Magdalena Andersson har en svart tröja med texten "ledare" på ryggen. Det har gått 36 år sedan hon själv knöt fotbollsskorna för första gången på Ljungvalla. Nu kämpar Matilda Andersson, hennes dotter, ute på planen.
– Tjejer och killar har lite olika spelstil. Tjejerna har mer spelsinne och killarna är mer fysiska. Kan man kombinera detta är det guld, säger Magdalena Andersson.
– Vi ser alla som fotbollspelare. Vi daltar inte med någon. Alla är spelare oavsett kön.
Furulunds 11-åriga flickor spelar sedan ett år i både en flickserie och en pojkserie. Pojklagen lånar ibland in flickspelare när de ska delta med flera lag i cuper.
Det är en medveten satsning, berättar ordföranden och tränaren Thomas Welander.
Vi tycker att man misshandlar flickfotbollen genom att så tidigt dela in spelarna i fack. I 9-10-11-årsåldern har alla lika bra förutsättningar att spela fotboll, säger han.
För Furulunds IK har försöket gett bra resultat.
 F11-laget har fått ett annat tempo, och de tycker det är jätteroligt. De flesta pojklagen vi möter är positiva och märker snart att det är tufft motstånd.
Thomas Welander hoppas att dagens 11-åringar ska kunna fortsätta spela tillsammans ett par år till.
I 13-14-årsåldern växer killarna till, kanske det successivt blir för fysiskt för flickorna. Men duktiga tjejer kan hänga med ganska högt upp - och då behöver de inte gå till andra lag för att få utmaningar.

Flickor får alltid spela i pojklag

Svenska fotbollförbundets grundregel är att flickor/kvinnor får spela i pojk-/herrlag hur högt upp i åldrarna som helst. 
Pojkar får aldrig spela med flicklag, inte ens i 6-7-årsåldern.
Lokalt i distrikten kan man besluta om undantag. Några sådana finns inte i Skåne.
Gå till toppen