Familj

Så fixas skolträffen

Återförening med klasskompisar efter många år. Förberedelserna innebär detektivarbete. Kanske också tillfälle att djupdyka i skolhistoria. Här kan helsingborgare ta hjälp av skolmuseet.

I dag brusar trafiken på E4 där Köpinge skola en gång låg utanför Ramlösa. Här gick Mats Holmgren, Råå, och Arne Aderup, Landskrona från första till sjätte klass 1950-1956. 1965 revs samtliga skolbyggnader för att ge plats åt motorvägen och Ättekulla trafikplats. Någon återträff med sin skolklass hade de aldrig haft. Men efter att Mats kontaktat Arne var bollen i rullning.
Arne gjorde en hemsida och letade upp gamla skolkamrater med hjälp av uppgifter från folkbokföringen. Mats Holmgren och Arne Aderup hjälptes åt att ringa runt till alla de fick tag i. Till en början var ambitionen att samla klassen som gick i ettan 1950-51. De vidgade kretsen något och fick göra avvägningar efter hand.
Att hitta dokumentation om skolan visade sig vara svårt. Genom Föreningen Ramlösabor fick Arne Aderup och Mats Holmgren fram foton på skolan. De gjorde ett besök på Helsingborgs skolmuseum och bestämde sig för att hålla träffen där.
Femton före detta elever kom. Minglade, åt buffé, pratade minnen och fick guidning på museet.
– De flesta hade inte träffats sedan mitten av 50-talet, säger Arne Aderup.
Visst var det tråkigt att den gamla skolan var borta, tyckte skolkamraterna. Men gladdes åt att det gått att hitta gamla bilder på Köpinge skola.
I detektivarbetet inför skolträffen fick Mats Holmgren och Arne Aderup hjälp av Lennart Sjöborg på skolmuseet. Han och Rosita Wärring, ordförande i föreningen som håller skolmuseet i gång, vill gärna att fler ska upptäcka möjligheterna.
Här finns nostalgiska skolinteriörer med bänkar, uppstoppade djur, planscher, välskrivningsböcker, griffeltavlor och mycket annat. Men också arkiv och bibliotek som intresserar forskare såväl som före detta skolelever. Skolmuseet har förutom böcker och nationella dokument som läroplaner, dokument från skolförvaltningen som rör skolor inom Helsingborgs stads nuvarande gränser. Till exempel verksamhetsberättelser från skolorna, uppgifter om vilka lärare som undervisade på skolan och hur länge de var anställda.
– Vi har beskrivning på varenda skola, hur och var det byggdes, säger Rosita Wärring.
Klasslistor finns för en del skolor, men inte alla. Man kan också botanisera bland klippböcker, foton, filmer och skolfoton.
– Skolfoton finns. Men det är inte säkert att vi har alla skolklasser. Har du ett hemma, kom gärna hit med det. Vi tar en kopia så får du originalet med dig hem igen, säger Lennart Sjöborg.
Några betyg finns inte på skolmuseet. Där får man vända sig till stadsarkivet.
Tillvaron är rik på tillfälligheter. Rosita Wärring fick sitt allra första jobb som lärare på Berga skola som liksom Köpinge revs för att ge plats åt motorväg och trafikplats när nya leder byggdes kring Helsingborg. Skolbyggnaden var utdömd, minns hon, och förståelse fanns nog för rivningen.
På 60-talet arbetade Lennart Sjöborg som trafikingenjör på Kjessler & Mannerstråhle och var inblandad i motorvägsbygget.
– Vi ritade södra och norra infarten till Helsingborg. Då revs båda skolorna. Det var bygget av E4 som styrde.
Klassen från Köpinge skola har fått blodad tand.
– Vi planerar att träffas nästa år igen. Då kanske vi väljer ett särskilt tema för träffen, säger Arne Aderup.

Här hittar du också fakta om din skola

Helsingborgs stadsarkiv har protokoll från nämnder, även grundskolebetyg i den mån de lämnats in. Man kan också kontakta sin gamla skola om den finns kvar.
De flesta kommuner har inget särskilt skolmuseum. Då vänder man sig till skolan, skolförvaltningen, stads- eller kommunarkiv.
Gå till toppen