Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Björn trivs bäst till havs

Vi träffas vid gamla Venterminalen i Landskrona. Björn Hammarström har jobbat med att köra och hjälpa till rätta fisketurister på heltid på Landskronabåtarna sedan 2012.
Björn Hammarström som kör och ansvarar för Landskronabåten Emilie säger att han alltid har tyckt om fiske. När han tog studenten fick han fast anställning på båtarna.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
Men det har alltid handlat om fiske för Björn Hammarström. Båda hans föräldrar tycker om att fiska och den första fiskeupplevelsen var fiske av gädda och abborre i Bottenviken
– Vi har en stuga i Hälsingland, berättar Björn Hammarström.
Men på senare år har han mestfiskat hemma i Skåne. Björn Hammarström kommer från Kävlinge, men gick naturbruksgymnasiet i Osby med inriktning på fisketurism och vattenbruk. Det var då han kom i kontakt med Peter Hartford som driver Landskronabåtarna.
– Vi skulle ha praktik och så ringde jag och frågade om jag kunde komma dit.
Björn Hammarström började som matros och fortsatte att jobba på Landskronabåten under kvällar och helger medan han gick klart gymnasiet.
– Jag var här så mycket jag kunde, säger han.
När han tog studenten fick han fast anställning på båtarna och jobbade med allt från att visa var fisketuristerna ska stå till att reda ut deras hoptrasslade linor.
På turerna finns turister som är alltifrån proffs till de som aldrig ens hållit i ett spö. Han säger att han trivs med jobbet, med att leta rätt på fisken och visa nybörjarna hur de ska bära sig åt för att fånga den.
– Det är riktigt roligt att se de som aldrig fiskat förut lyckas, säger han.
Nu är det sommar och för det mesta trevligt att vara ute på havet, men Björn Hammarström fiskar lika gärna i isande kyla och med frusna linor på vintern.
– Det gör ingenting, säger han.
På fritiden är det också fiske som gäller och han har egen båt liggande i småbåtshamnen.
– Men den är det inte mycket tid för längre, säger han.
De senaste månaderna har varit intensiva för honom. Parallellt med sitt heltidsjobb har han läst maskinteknik och kurser i brandsäkerhet och sjukvård för att kunna bli fartygsbefäl. Nu har han hand om och kör en av båtarna.
– Ansvarsbiten är större nu, men det har fungerat bra.
På arbetstid har inte han heller någon möjlighet att fiska längre.
– Blir vi upp emot 30 personer så är det inte tid. Vi är runt och hjälper alla. Vi visar, krokar fast och hjälper till med linor som trasslar sig.
Men det händer att han hinner plocka upp lite fisk. Rekordet hittills för honom är en torsk på 12,8 kilo.
– Det kommer lite bonusfiskar ibland, säger Björn Hammarström med ett leende.
Nu har sommarsäsongen dragit igång med turer på mellan fyra och sju timmar varje dag. Dessutom går turerna nu till djupt vatten.
– Då är det alltid mer att göra för det kommer mer fisk.
Huvuddelen är torsk på sommaren och sill på hösten, men det händer att det simmar förbi en enstaka makrill. Fiskevattnet utanför Landskrona är bland de bästa i landet, berättar Björn Hammarström.
– Det kommer folk från hela landet och andra länder med.
Annars är Norge det stora landet för havsfiske och ett drömresmål för Björn Hamarström.
– De har ett grymt havsfiske med mycket större fiskar än här hemma.
Och i fiskevärlden är storleken på fångsten viktig.
– Det klart att det är roligare att få stora fiskar. Men det är kul att fånga fisk från olika arter också.
I Landskrona föredrar han fisket i grundare vatten, även om fisken där är mindre.
– Det är roligare, du står och kastar och är mer aktiv.
Trots att han jobbar med fiske tycker han aldrig att det blir tråkigt.
– Det är spännande att se om man ska få något eller inte. Det är inte bara att åka ut. Ibland får du upp mycket, ibland ingenting alls.

Fakta Björn Hammarström

Ålder: 20
Familj: Flickvän, mamma, pappa och bror.
Gör: Skeppare på Landskronabåten Emilie.
Första fiskeminne: "Det var när jag stod vid kusten och hade vadat ut i vattnet och fick min första havsöring."
Värsta fiskeminne: "Har jag inget. Jag har aldrig varit med om något på havet där jag tänkt att det här vill jag aldrig vara med om igen."
Tips till den som vill börja fiska: "Följ med ut!"
Gå till toppen