Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt ordnades på plats i Los Angeles

För 23 år sedan var det inte lika vanligt som i dag att åka till New York, Thailand eller Bali och gifta sig. Brudpar som ville överraska de närmaste där hemma med nyheten hade inte heller snabba kommunikationsvägar som facebook eller twitter att ta till.
Lotta och Pelle Claesson bor i Höganäs och har två döttrar. De gifte sig i norska sjömanskyrkan i San Pedro utanför Los Angeles den 9 oktober 1991. Lotta var 26 år och Pelle 28. Pelle arbetade vid den tiden mycket utomlands, bland annat i USA och Mexiko. De ville göra en långresa tillsammans och så kläcktes idén att gifta sig under resan.
– Vi bara kände att det hade varit roligt. Resan gjorde vi för vår egen skull. Vi var ute i16-17 dagar och besökte New York, Denver, Colorado, Omaha, San Fransisco och Los Angeles, säger Lotta Claesson.
De enda förberedelserna som klarats av hemma i Sverige var hindersprövning och inköp av vigselring. Första veckan i USA tog Lotta och Pelle kontakt med norska sjömanskyrkan i San Pedro.
– Vi hade köpt ringar, men inte graverat datum för vi visste inte vilken dag det skulle bli.
Från Omaha ringde de prästen, som gärna ville träffa dem för ett samtal. På plats i Kalifornien bestämdes ett datum två dagar framåt. Det blev full fart att leta kläder och beställa brudbukett.
–  Jag köpte en brudklänning och Pelle hyrde en kostym. Vi hittade en liten butik för brudklänningar. De trodde inte vi var kloka när vi sa att vi skulle gifta oss om två dagar. De brukade börja två år före bröllopet med planeringen,
Hindersprövningsintyget från Sverige räckte inte, utan fick kompletteras med ett amerikanskt. Vigseln blev högtidlig och romantisk, trots att kyrkbänkarna inte var fullsatta med gäster.
Samma dag talade en vigselannons på HD:s familjesidor om att Pelle och Lotta gifte sig just denna dag på andra sidan Atlanten.
Familj och släkt överraskades när de läste tidningen. Tack vare tidsskillnaden hann de få iväg ett grattisfax till kyrkan. Lottas svärföräldrarna hade checkat in det nygifta paret på Beverly Hills hotel för natten.
– Jag var lite orolig för vad min mamma skulle tycka och tänkte att hon nog gärna velat vara med på mitt bröllop. Men hon har sagt att det var roligt att vi lagt de slantarna på oss själva, minns Lotta Claesson.
Gå till toppen