Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bullar skräpar i skogen

Allt från limpor till bullar, kanelbullar och vetelängder dyker i mängder upp i skogen uppe på Högalid.

Vem kastar bröd i skogen? Det undrar Gösta Johansson som har en sommarstuga i Kvidinge. Uppe på Högalid, cirka 350 meter in i skogen dyker det nämligen med jämna mellanrum upp mängder av allt från limpor till bullar, kanelbullar och vetelängder med eller utan pappersformar.
– Det här har pågått länge. Det är enkelt att föreställa sig hur det ser ut i skogen när det har regnat lite och hela marken är täckt av mögligt bröd, säger Gösta Johansson som, då området ligger precis intill ett jakttorn, tror att det är jägare som lämnar brödet för att locka fram djuren och hålla kvar dem på området.
– De kommer med en pickup och slänger allt brödet, sedan kör de härifrån igen. Då ligger allting kvar, säger han.
Kommunen behandlar ärendet som ett nedskräpningsärende.
– Det är tills viss del en biologisk substans som bryts ner av naturen, men i sådana här mängder tycker vi inte att det är okej, säger miljöinspektör Edward Granville-Self som samtidigt påpekar att rådande riktlinjer för viltutfordring är komplicerade.
Enligt riktlinjerna ska så kallad viltutfordring inte ske under vår eller sommar, men är inte förbjuden.
– Det är främst under vintern man får viltutfodra på vissa ställen, i jaktsyfte att locka fram djur eller att erbjuda mat eller näring, säger Edward Granville-Self och förklarar att det också bara är vissa produkter som får användas.
– Det är inte rätt att mata vilda djur med förädlade bakprodukter. I så fall ska det vara oförädlade produkter, som exempelvis spannmål, säger han och tycker att beteendet är förargligt.
– Egentligen är det orättvist att locka ett djur till en plats genom att mata det och sedan skjuta det på platsen som man matar det, säger han.
För kommunen är det däremot enligt Edward Granville-Self svårt att ta reda på vem som är ansvarig.
– Det är inte så mycket folk som rör sig där och då är det svårt för oss att övervaka det. Den skyldige kan göra det när som helst. Hittar man en mängd förpackningar från samma bageri eller stormarknad då är det en annan sak, då går det att prata med försäljningsstället. Men så är tyvärr inte fallet nu och vi har inte resurser att efterforska vem det kan vara, säger han.

Så säger jägarförbundet

Det finns inga lagar vad det gäller viltutfodring men däremot riktlinjer som alla som har jaktlicens ska känna till. Via riktlinjerna tar jägarförbundet bestämt avstånd från att använda bröd eller andra typer av livsmedel för utfordring av vilda djur.
För tillfället pågår det en jaktlagsutredning i vilken det föreslås att utfordring under sommarhalvåret ska bli förbjudet.
Enligt jägarförbundet används ofta livsmedel för att locka vildsvin till vissa marker.
I dagsläget finns det inga sanktionsmöjligheter.
Gå till toppen