Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trädgårdsfesten som var ett bröllop

Gästerna bjöds in till trädgårdsfest/poolparty och hamnade på ett bröllop. Blev de chockade? Nej, många hade nog sina aningar. Och de allra närmaste hade förvarnats. Ann-Sofie och Johan fick precis den bröllopsfest de önskat sig.

– Vi hade längtat flera år efter att gifta oss. Det är sådant som växer fram. Vi ville ha en inflyttningsfest och vi ville gifta oss. Vi ville ha det enkelt.
Efter drygt fyra år som särbor flyttade Johan Sjöholm och Ann-Sofie Hammargren Sjöholm ihop. Tidigare hade hon bott i Falkenberg och Johan i Viken. Nu hade de hittat sitt drömhem i Laröd. I februari flyttade de in.
Inbjudningar till trädgårdsfest/poolparty den 28 juni skickades ut.
– Vi hade bjudit gästerna till 15-16 och skrivit att klockan 16.00 stängs grindarna. Vi tog emot klädda i vanliga enkla sommarkläder. T-shirtklänning, shorts och barfota. När trädgården var full av folk märktes det inte när vi sedan smet undan i lugn och ro och bytte om. På signal spelades en fanfar i högtalaranläggningen. Vi gick fram till podiet som vi byggt under trädet. När vi stod där spelades "Always a woman to me" med Billy Joel, berättar Johan Sjöholm.
De var rätt upptagna av varandra i det ögonblicket, nu iförda vit klänning respektive linnekostym. När de tittade upp stod de öga mot öga med alla 80 gästerna. Familjen, släkten och vännerna. En mäktig känsla.
Hur överraskade var gästerna egentligen? Barn, syskon och syskonbarn var invigda i planerna, något annat hade inte känts rätt. Paret hade också "läckt" planerna till släktingar för att man var mån om att de inte skulle missa händelsen.
–  Det kanske är så att man prioriterar bort en trädgårdsfest annars på sommaren. Det hade varit jätteroligt att ha det helhemligt, säger Annsofie
Bland övriga gäster fanns nog en del som klurat ut vad som skulle hända.
– Några hade redan innan ställt frågan, men vissa blev överraskade på festen, säger Johan.
Ann-Sofie kände vigselförrättaren Maj-Lis Wolfhagen genom sitt jobb i Falkenberg. Maj-Lis Wolfhagens make Jan är imitatör och det visade sig att han inte hade något emot ett framträdande i Laröd. Så efter vigselakten klev en man i uniform och ordensband fram och gratulerade de nygifta. Hälsade från drottningen, som beklagade att hon inte hade möjlighet att vara med. Kung Carl XVI Gustaf är något av en paradroll för Jan Wolfhagen, som återkom under middagen med trollerier och imitationer av Magnus Härenstam och Mr Bean.
Middagen serverades i tält som satts upp vid poolkanten. Här fick gästerna slå sig ner på långbänkar och det bjöds på grillbuffé.
Det skulle kännas som en trädgårdsfest, det höll brudparet hårt på. Inga kandelabrar, vita dukar eller placeringskort. Placeringen fixades smidigt genom att alla bord olika hade olika färg på servetterna. På väg in blev gästerna tilldelade ett bord
Några skurar drog förbi under middagen. En del barn badade i poolen.
Johan, 62 år, och Ann-Sofie, 56, har båda varit gifta förut. De är eniga om att det känns annorlunda att gifta sig och planera bröllop i mogen ålder.
– Skönt och avslappnat. Ingen stress, ingen press. Skillnaden är att när man gifter sig väldigt ung när har man många omkring sig som har synpunkter på hur det ska vara. Man står inför eller är inne i den familjebildande fasen. Nu gör man det för sin egen skull. Man behöver inte gifta sig egentligen, men det var viktigt för oss att göra det, säger Ann-Sofie Hammargren Sjöholm
– När man gifter sig i vuxen ålder har man ett annat perspektiv. Man vågar vara barn på nytt. Man vågar göra som man själv tycker. Det är så mycket konventioner och förväntningar. När man varit med ett tag vågar man släppa på det, säger Johan Sjöholm.
I framtiden tänker sig Ann-Sofie ett nytt sätt att fira bröllopsdagen.
– Jag skulle alltid vilja fira första helgen efter midsommar med en trädgårdsfest i stället för fira bröllopsdag.
Brudparet kan återuppleva sin stora dag gång på gång när gästerna skickar bilder från festen.
– Det här lever kvar länge hos många. Vi får mycket mejl med bilder. I går fick vi två usb-minnen på posten, säger Johan knappt tre veckor efter vigseln.
Gå till toppen