Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tik avlivad – uppfödare kan få avelsförbud

Länsstyrelsen vill ge en hunduppfödare utanför Helsingborg avelsförbud efter en rad konstigheter i hans verksamhet. Nu har man tvingats avliva en av hans avelstikar.

HD har tidigare berättat om den man i 40-årsåldern som under flera år fött upp hundrasen Boerboel utanför Helsingborg. Mannen saknar tillstånd för att bedriva kennel. Ett tiotal anmälningar har gjorts angående hans avelsverksamhet.
Bland annat har mannen tagit två kullar valpar på samma tik under ett och samma år. Båda gångerna förlöstes hon med kejsarsnitt. Mannen försökte dessutom avla på henne ytterligare en gång bara ett år senare, men då ville det sig inte.
Enligt Jordbruksverkets föreskrifter får inte en tik som förlösts två gånger med kejsarsnitt användas mer i avel. Detta ska alltså mannen ha ignorerat.
Tiken var fem år gammal. I veckan tvingades veterinär avliva henne.
– Hon hade problem med skelett, leder, tassar och mage, nu gick det inte längre. Sjukdomarna kan ha varit ärftliga, och de kan ha påskyndats på grund av den hårda aveln, säger Linnéa Stålhandske, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne.
Hon betonar också att det absolut inte varit någon god idé att avla på tiken från första början. Det är inte tillåtet att avla på en hund som har en sjukdom som kan ärvas.
Mannen har dessutom avlat på en hanhund som enligt länsstyrelsen "haft en låg tröskel för aggressivt beteende". Att avla på överdrivet aggressiva hundar är inte heller tillåtet.
Enligt uppgiftfrån länsstyrelsenköpte mannen denna hund för att använda den i sitt vakthundbolag som han hade för ett par år sedan. Bolaget fick han dock lägga ner eftersom han saknade tillstånd även för denna verksamhet.
– Då började han avla på hunden i stället. Men det är inte bra att avla på en hund som har denna mentalitet. Särskilt som det här är en väldigt stor ras.
Några unghundar efter hanen har fått avlivas på grund av lynnesproblem, andra hundar från uppfödaren har avlivats på grund av sjukdomar.
Utredningen iärendet pågår. Länsstyrelsen vill ge mannen avelsförbud och i förlängningen eventuellt djurförbud, men först ska han få en möjlighet att yttra sig.
– Det är väldigt illa när man använder djur enbart för att tjäna pengar på dem. Föds en valp med en defekt får den ju lida på grund av det resten av livet, säger Linnéa Stålhandske.
Hon tycker sammanfattningsvis att hunduppfödaren försatt valpköparna i en mycket svår situation.
– De kan ju få hundar som behöver kostsam vård och som ändå kanske måste avlivas för tidigt. Eller så får en hund som är så aggressiv att man inte ens vågar ta hem gäster.
HD har sökt hunduppfödaren utan framgång. Tidigare har han inte velat kommentera uppgifterna.
Gå till toppen