Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kriminella får fritt spelrum i Koppargården

Polismannen hamnade ensam med mobben i Koppargården och drog sitt vapen. Men larmad förstärkning valde att inte gå in av rädsla för att starta ett upplopp. Händelsen har lett till konflikt mellan områdespoliserna och polisledningen. Nu läggs hela satsningen på området ner.

Bilden från Koppargården är tagen vid ett annat tillfälle än händelsen i maj.Bild: FREDRIK JOHANSSON HD/NST Fredrik Johansson
Händelserna utspelades i mitten av maj i år. Med hjälp av offentliga handlingar och muntliga källor har Landskrona Posten kartlagt händelseförloppet i Koppargården den 14 maj i år och veckorna därefter.
Två poliser följer inledningsvis efter en mc som körs vårdslöst och som bedöms utgöra en risk för andra trafikanter. En privatbil blandar sig i händelseförloppet och agerar ”stoppkloss” genom att köra mot polisbilen, till synes för att preja den och därmed hindra poliserna att nå fram till mc-föraren.
Både bilföraren och mc-föraren är kända av polisen.
För att efter prejningsattacken undkomma polisen kör bilföraren in på ett grönområde på Koppargården. Den ene polismannen lämnar polisbilen för att till fots följa efter bilföraren in på området.
Polismannen blir genast omringad av en snabbt växande folksamling på mellan 50 och 70 personer som uppträder hotfullt. Polismannen, som larmar efter förstärkning, får ta emot verbala dödshot, glåpord och spottloskor rätt i ansiktet.
Två män i mobben beskrivs som extra aggressiva, de gör utfall samtidigt som de hotar med att döda polismannen. De vägrar lyssna till polismannen och har händerna i sina jackfickor. Polismannen drar sitt tjänstevapen och gör mantelrörelse för att avskräcka och avvärja ett möjligt angrepp.
Stämningen trissas alltmer upp. Polismannen backar några steg. Han inväntar fler poliser till platsen.
Tio polispatruller från främst Helsingborg har larmats till Koppargården. Men samtliga patruller samlas en bit bortom Koppargården, norrut vid korsningen Tullstorpsvägen–Stenorsvägen.
Insatsledaren väljer att låta styrkan stanna kvar ute vid Tullstorpsvägen. Ingen av de ansvariga, som Landskrona Posten lyckats nå, kan idag berätta exakt varför polisförstärkningen inte gick in i Koppargården och undsatte sin kollega. Men enligt Landskrona Postens källor var man rädd att provocera med sin närvaro och därmed starta ett upplopp.
Att risken för ett våldsamt upplopp var överhängande vid tillfället, det är också den bedömning som polisledningen i Landskrona gör internt efteråt.
Från att polismannen larmat om hotet tills att han och poliskollegan kan lämna platsen går det cirka 25 minuter. Den första hjälpstyrkan finns på plats vid Tullstorpsvägen efter drygt tolv minuter och samtliga enheter har anlänt inom ytterligare en minut. Och där stannar alla patruller.
Kvar inne på Koppargården finns polismannen ensam med sitt dragna tjänstevapen, omringad av en mobb.
Kollegan från polisbilen ansluter, och de bägge områdespoliserna lyckas gemensamt lugna den upprörda stämningen. Eftersom bägge under längre tid arbetat som just områdespoliser har de skapat personliga kontakter och känner många i området.
De båda polismännen lämnar sedan Koppargården och ansluter till styrkan ute vid Tullstorpsvägen.
Fyra Helsingborgspatruller stannar för säkerhets skull kvar i Landskrona ytterligare någon timma, om det skulle bli något efterföljande bråk i Koppargården. Men ingen patrull kör in eller visar sig i närheten av Koppargården.
Kritiska röster inom polisen har uttryckt att detta betyder att de kriminella ser att de kan driva polisen på flykt från området. Flera nyckelpersoner i Koppargården är identifierade som grovt kriminella med kopplingar till organiserad brottslighet.
Förundersökning om händelserna i Koppargården pågår.
Läs också:
Polisledning ville bjuda in kriminella till samtal
I MORGON: Vi ger polisledningen möjlighet att kommentera
Gå till toppen