Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisledning ville bjuda in kriminella till samtal

Efter mobben i Koppargården - så skulle de kriminella talas till rätta.

Dagen efter händelsen i Koppargården, där en stor polisstyrka kallats in från Helsingborg men som förhöll sig passiv en bit bortom Koppargården, presenterade polisledningen i Landskrona en handlingsplan för hur det fortsatta arbetet i Koppargården ska bedrivas.
Polisledningen vill att områdespoliserna, OUG, där de två som utsattes för upploppshotet ingick, ska försöka bjuda in de misstänkta, ledande kriminella, för ett ”samtal” kring den utveckling som skett i Koppargården.
Enligt källor till Landskrona Posten motsätter sig gruppen områdespoliser detta tillvägagångssätt, som de hävdar är felaktigt och kontraproduktivt. Att bjuda in ledande kriminella till möte leder bara till rykten om polisen som handlingsförlamad och det sänker allmänhetens förtroende för polisen, anser gruppen områdespoliser. Polisgruppen har skaffat sig information genom kontakter med poliskolleger i andra problemområden i Sverige. Områdespolisen vill med denna kunskap om insatser i andra problemutsatta områden i stället agera offensivt och förstärka närvaron och lagförandet i Koppargården. Polisen ska inte vika sig för de kriminella. Även andra kolleger inom närpolisen instämmer i OUG:s analys av situationen.
Polisledningen i Landskrona lägger då omedelbart ner satsningen på områdespolisen. Gruppen upplöses, de fyra poliserna återgår till ordinarie polisarbete, och samtliga placeras i olika patruller. Det betyder samtidigt att de flesta invånare i Koppargården och Karls-lundsområdet, alltså den laglydiga majoriteten, lämnas i sticket.
Många av de boende och verksamma i Koppargården har uttryckt uppskattning över den förstärkta närvaron av områdespolisen som blivit personligt kända i området.
Specialsatsningen med fyra polismän i OUG, områdes- och ungdomsgruppen, drog igång i oktober förra året för att bygga upp kontakter och skapa dialog i främst problemområden där ungdomskriminaliteten florerar. I områdespolisernas arbete har ingått att på Koppargården, och Karls-lundsområdet, kartlägga och störa brottslig verksamhet som styrs av ett par äldre kriminella som utnyttjar unga, en del så unga som 12–13 år, som får agera knarkkurirer.
De bildar en ”svans” som fort mobiliseras via mobilchat så fort en polispatrull visar sig i området.
Efter att OUG är upplöst påpekar ledande kriminella i Koppargården för poliser att den upptrappade händelsen i maj innebar att ”de drev ut polisen från området den här gången, men nästa gång kommer polisen inte undan så lätt”.
Källor till Landskrona Posten uttrycker det som att Koppargården nu är ett fredat ställe för kriminella, där de kan operera fritt, och att polisnärvaron sedan i maj är betydligt mer begränsad.
Det här är den andra polissatsningen i Landskrona, riktad mot att få ner brottsligheten och förebygga kriminaliteten hos unga, som lagts ner efter kortare tid än vad som var planerat.
Också ”Operation Nordkap” är nedlagd. Beslutet togs av polisledningen för Område Nordväst den 30 april i år. I mars förra året slog dåvarande områdeschefen på stora trumman för Nordkap, som skulle bedriva ”kriminalarboristiskt” arbete och kapa av de bärande grenarna så att kriminaliteten inte kunde växa utan tvärtom vissna. Tre år skulle Nordkap pågå. Men redan efter ett år är det alltså slut. Den grövre kriminaliteten finns kvar.
Landskrona Posten har sökt de tidigare områdespoliserna för en kommentar. Men de som vi nått har avböjt att kommentera händelserna.
Läs också:
Kriminella får fritt spelrum i Koppargården
I MORGON: Vi ger polisledningen möjlighet att kommentera
Gå till toppen