Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Pool – snart var mans egendom?

Det är populärare än någonsin med en pool hemma i trädgården i Helsingborg. Inte minst i Hittarp, Laröd och Pålsjö. Men det gäller att de töms på rätt sätt – annars kan det vara miljöfarligt.

Pooler finns utspridda över hela Helsingborgs kommun, men tittar man på satellitbilder går det lätt att urskilja i vilka områden de är vanligast förekommande.
I Laröd finns kvarter där så gott som varenda villaägare har en pool. Även i Hittarp är det populärt, liksom i Pålsjöområdet uppe på Landborgen.
Också i Ödåkra, på Eskilsminne, i Ramlösa och i Rydebäck finns det en hel del bassänger, men inte i samma utsträckning som i ovan nämnda områden.
– Poolförsäljningen har nog gått upp med 30 procent i Helsingborg de senaste två åren. Det är en enorm ökning, säger Nicklas Jonsson på återförsäljaren Folkpool, som säljer någonstans mellan 60 och 100 pooler per säsong i Helsingborg.
Även Helsingborgs stad bekräftar denna bild.
– Väldigt många fler ringer om pooler i dag jämfört med för tio år sedan, säger en anställd på stadsbyggnadsförvaltningen.
Nicklas Jonsson tror att en orsak till ökningen kan vara att det var en fin sommar i fjor, och en tidig vår i år.
– Dessutom verkar det vara en trend att folk väljer att vara hemma och göra saker, grilla och bada och så. Hemmaunderhållning kan man kalla det.
LÄS MER:
"Sätter lite guldkant på tillvaron"
De som anlägger pooler är oftast, kanske föga förvånande, barnfamiljer.
Det vanligaste är att folk väljer en pool på fyra gånger åtta meter. En sådan kostar totalt, med arbetskostnad inräknad, mellan 200 000 och 300 000 kronor.
– Sen ligger driftkostnaden för rening och uppvärmning på mellan 500 och 700 kronor i månaden ungefär, säger Nicklas Jonsson.
På Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA) har man inte direkt märkt av några förändringar eller ökade vattenflöden trots att fler väljer att ha pool hemma.
– Det viktiga att komma ihåg är att vi inte vill ha det här vattnet till reningsverken. Vi rekommenderar att man släpper ut lite i taget i marken i trädgården, så att det filtreras, säger Pär Gustafsson, miljöchef.
Att tömma poolen så att det rinner ner i gatubrunnar är olämpligt. I de flesta områden leds detta vatten ut i vattendrag. Om smutsigt eller klorerat vatten töms i dessa kan det skada växt- och djurliv.
Man ska också undvika att använda poolkemikalier precis innan tömning, och man ska aldrig använda mer kemikalier än vad som är absolut nödvändigt. I vissa fall kan vattnet också behöva avkloreras innan tömning.
Om man gräver en pool och ansluter poolen till det kommunala vatten- och avloppsnätet behöver man göra en va-anmälan.
För att bygga en pool krävs oftast inget bygglov. Det kan dock behövas om man ska ha ett tak över poolen, eller sätta upp ett plank runt den.
Gå till toppen