Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brottslighet kan lagföras inifrån polisbilarna

Polisen behöver inte stoppa någon –  utan kan lagföra ändå, sittandes i bilen. Närpolischefen anser att polisarbete fortsatt kan bedrivas i Koppargården.

Anneli Manelli, närpolischef i Landskrona, vill tona ner bilden av att polisnärvaron i Koppargården blivit lägre sedan gruppen områdespoliser lagts ner i maj. Och vilka som är problemen på Koppargården för närvarande beskriver Anneli Manelli så här:
– Det som syns i Koppargården just nu är buskörning av mopeder och motorcyklar. De boende har uttryckt oro över detta.
En helt annan bild av situationen och polisnärvaron i Koppargården ger dels poliser på fältet dels boende i Koppargården och Karls-lundsområdet i bland annat telefonsamtal och brev till Landskrona Posten samt i kommentarsfältet på hd.se. Där vittnar de om att den kriminella aktiviteten tilltagit under senare tid. Med skjutningar för öppen ridå bland folk. Som på kvällen den 4 juli, då ett flertal larmade polisen om skottlossning i Koppargården. Polisen skrev anmälan om mordförsök efter att ha hört vittnen på plats. Problemen då var att ingen ville eller vågade prata med polisen, som inte kunde identifiera vare sig offer eller gärningsman.
Ett annat färskt brott beskriver en läsare så här: "Ingen polispatrull infann sig i Koppargården en kväll i mitten av juli när vi med hjälp av Facebook lokaliserade vår stulna mc till Koppargården. Där kördes mc:n omkring helt öppet." Men trots att ägaren stod i kontakt med polisen hela kvällen och blev lovad hjälp infann sig inga poliser.
Men arbetet mot den grova kriminaliteten fortgår, enligt Anneli Manelli.
–  Det är inget specifikt för Landskrona utan gäller i hela nordvästra Skåne, ja hela Skåne. Nästa vecka presenterar vi en ny periodplan med planerade insatser mot mopedkörningen och mot den faktiska oron som drabbar allmänheten i exempelvis Koppargården. Den grova organiserade brottsligheten kommer vi åt genom tips och specialinriktade insatser, precis som vi gör i hela närpolisverksamheten, säger hon.
När det gäller hur utsatta poliserna är när de patrullerar i Koppargården tycks det råda samsyn mellan polisledningen och de boende. Polisbilar som lämnas obevakade för en stund, exempelvis vid ett ingripande, vandaliseras.
– Vi har haft vissa bekymmer i till exempel Koppargården med att lämna radiobilen. Då behöver vi agera så att det blir säkert att jobba i den miljön. Så dialogen fortsätter med de goda krafterna i Koppargården, säger Anneli Manelli, och berättar om kontakter med moskéen, bovärdar och boende.
Hur ska ni kunna gå in och göra ingripanden i Koppargården under de här omständigheterna?
–Initialt att man inte kör in som ensam bil eller att man har stöttning inte alltför långt bort.
Ibland behöver poliserna inte ens kliva ur bilen, anser närpolischefen.
–Det finns fler sätt att komma åt brott. Känner en polis igen förövaren går det att utfärda ett strafföreläggande i efterhand, polisen behöver inte stoppa nån, det går ju att lagföra ändå. Man kan identifiera sittande i bilen och skriva anmälan hemma på stationen, säger hon.
Nedläggningen av satsningen mot yrkeskriminella, Operation Nordkap, som vi skrev om i går, berodde enligt Anneli Manelli på att man inte nådde ända fram.
– Det beror bland annat på att vi inte fick in så mycket tips och information som vi hade behövt. Den grövre kriminaliteten finns kvar.

Fakta Detta har hänt

I går skrev vi om händelser i Koppargården i maj i år. Efter att ha följt efter en bil hamnade en polisman, en så kallad områdespolis, ensam med en mobb.
Polismannen tvingades dra vapen för att freda sig. Men förstärkningen valde att inte gå in av rädsla för att starta ett upplopp. Till slut lyckades polismannen med hjälp av en annan områdespolis lugna ner situationen.
Polisledningen ville därefter ha dialogmöten med de kriminella ledarna i Koppargården.
Det ledde till konflikt mellan områdespoliserna och ledningen. Nyligen lades satsningen på området ner.
Gå till toppen