Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstfilm som lockar till tårar

Konstnären Kalle Brolin visar, tillsammans med sin fru, konstfilm och affischer på sin utomhusbio i Höja på onsdag. Filmerna som visas är: "One Year Performance 1980-1981" (Time Clock Piece) av Tehching Hsieh. "Interview with Saskia Holmkvist" av Saskia Holmkvist och "Whose Utopia" av Cao Fei.

För tredje året i rad arrangerar Kalle Brolin och Kristina Müntzing gratis utomhusbio i sin trädgård.Bild: Mats Roslund HD/NST
Hur har du hittat filmerna som ni ska visa?
– Tehching Hsieh såg vi på en utställning i Göteborg för 15 år sedan. Sen dök han upp igen på en konstbiennal som jag var med i för några år sedan. Där visades denna filmen. Han tog under ett års tid en bild på sig själv en gång i timmen, dygnet runt. De bilderna är ihopklippta till en film. Saskia Holmkvist känner vi och Cao Fei såg jag på en utställning för några år sedan och hade kvar i minnet. Den är både fin och hemsk.
Hur reagerade dem när du ville visa deras filmer på en utomhusbio i Höja?
– Vi mejlade Tehching Hsieh och Cao Fei och frågade. Cao Fei gillade vårt koncept. Vi laddar ju upp projektorn med solceller på dagen och projicerar ut ljus på natten. Som om att vi tar till vara på överflödet och använder det när det behövs istället.
Vad är det för affischer ni kommer ställa ut?
– De kommer från Galago i Malmö, Formfront som gjorde Doktor Kosmos skivomslag, Learning Site från Köpenhamn och Malmö och Conny Blom. Conny Bloom har gjort en stor sammanställande ritning över 150 enrummare som han sökt hyreskontrakt hos med sin fru de senaste åren och inte fått. Ettor hyrs bara ut till singlar, och detta är en kommentar till den rådande bostadsmarknaden.
Vilken av filmerna är din personliga favorit?
– Det är ju olika vad man har för smak, jag blir mest berörd av Cao Feis Whose Utopia.Den är 20 minuter lång och handlar om ett konstprojekt i en av Kinas industrizoner. Den handlar om människor som blivit utslängda ur sina hem och jobbar 14 timmar om dagen på fabrikerna. Hopplösheten i den berör mig till tårar första gången som jag såg den.
21.00 är det insläpp och när det mörknat, cirka 21.30, drar den timmeslånga filmvisningen i gång. Det kostar inget att komma och titta.
Gå till toppen