Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Områdespolis och långsiktighet bästa taktiken

Martin Lundin, poliskommissarie vid Rikspolisstyrelsen, är specialiserad på polisiär konflikthantering och taktik. Han betonar att det viktigaste polisarbetet i problemområden är det brottsförebyggande, långsiktiga arbetet.
– Dialogprincipen, att närpoliser, områdespoliser, får arbeta konstant och långsiktigt med sitt kontaktskapande i särskilt utsatta områden, det är det bästa sättet att förebygga brott.
– Att arbeta som närpolis i ett problemområde är oerhört påfrestande: du ska skapa kontakter samtidigt får du ta emot hot, du tvingas konfrontera och lagföra personer som du samtidigt ska ha dialog med.
– Med facit i hand är det lätt att tycka att det var rätt att förstärkningen inte gick in. Man hade kunnat förvärra situationen. Men det går inte att säga att det alltid är rätt att dra sig undan, säger Martin Lundin och betonar upprepat vikten av långsiktigt och kontinuerligt arbete.
– Det är klart att polisen kan gå in och agera kraftfullt vid ett tillfälle. Men hur blir det då dagen efter?
I en folksamling, också i en mobb, finns inte bara skyldiga utan många lockas av nyfikenhet.
– Vid ett kraftfullt ingripande kan också de bli angripna och blir då negativa mot polisen. Nästa gång deltar kanske också dessa i stenkastning mot polisen. Då är det bättre att avvakta.
Den ensamme polismannen kände sig uppenbart tvingad att dra sitt vapen för att freda sig mot en mobb där det uttalades dödshot.
– Ja, det är hemskt. Han har kanske inget annat val. Men – tyvärr så ser polisarbetet också ut.
Gå till toppen