Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Fel att polisen inte syns mer här i Koppargården"

Koppargården har blivit stans mest omdebatterade område. Landskrona Posten åkte dit för att prata med invånarna. Imam Fekri Hamad var en av få som ville ställa upp med namn och bild i tidningen.

Tisdag förmiddag, Koppargården ligger lugn, få människor är i rörelse i sommarvärmen. Fekri Hamad, imam i Al-Nourmoskén och boende i området, går runt bland sjuvåningshusen och gräsmattorna. Han är en av få som vill uttala sig om området i media. De flesta boende vi pratar med vill vara anonyma.
– Det är fel att polisen inte syns mer här i Koppargården. Det är som att de inte vill ta sitt ansvar. Hur ska vi vara säkra om polisen inte är här? Polisen måste närvara, de måste vara med folket för att förstå folket, säger han.
Fekri Hamad tycker att det i Landskrona, inte bara på Koppargården, behövs åtgärder, projekt och aktiviteter för att hålla ungdomar från problem och kriminalitet. Han är inte specifik med exakt vad som skulle kunna göras men menar att samarbete mellan olika instanser behövs: kommun, polis, föreningar och religiösa samfund.
– Det har gjorts projekt tidigare men de passar inte ungdomarna här i området. Vi måste samarbeta. Det finns frågor som jag kan, frågor som polisen kan, kommunen, psykologer, socialarbetare. Vi behöver jobba tillsammans och sen kan vi börja från början och bygga från grunden.
I närlivsbutiken stöter vi på Muhammad, han bor på Koppargården och tecknar en enklare bild av problemen i kvarteret.
– Det är alltid samma killar som håller på. Alltid. Alla här vet vilka de är, polisen vet vilka de är men det händer ingenting och de tillåts hålla på. Ska någon behöva bli påkörd eller skjutas av misstag innan någonting händer? Varför kan inte polisen gripa dem?
Samtliga av de boende som vi talar med säger samma sak: Att de trivs bra på Koppargården och att området generellt sett är lugnt. Men att det finns ett fåtal personer som med jämna mellanrum orsakar problem. De kör mopeder vårdslöst, handlar med droger, har vapen. De låg även bakom händelsen som ledde till att en polisman lämnades ensam av sina kollegor med en arg folksamling, som vi skrev om i måndagstidningen.
– Jag tror inte att polisen har varit här ute på något ärende som inte har haft med den lilla gruppen personer att göra på flera år förutom den gången för två år sedan när en kille lyste en polis i ögonen med laserpekare, säger Muhammad.
Sanaa har bott på Koppargården i snart tio år med sina barn.
– Många svenska familjer flyttar härifrån. Det är tråkigt, att några få personer kan göra så att folk flyttar från en plats. Jag tycker att polisen ska vara här och bevaka men kanske måste de inte ha uniform? Ibland är det provocerande när de är här, de retar upp folk. Min egen son har blivit hårt behandlad av dem trots att han inte hade gjort något, säger hon.
Ali Aldoukhi driver butik på Koppargården och har bott på området nästan hela sitt liv. Inför VM bestämde han sig tillsammans med några familjemedlemmar för att göra någonting för sina grannar. De skramlade ihop pengar och köpte sedan ett stort partytält som de slog upp på en av gårdarna. I tältet visade de VM-matcherna med en projektor och ordnade tv-spelskvällar.
– De var helt lugnt på området hela den månaden. Inga som åkte moped, inga som hängde på trappor, säger han. Efter VM frågade vi Landskronahem om vi fick ha kvar det men det fick vi inte.

Fakta Området Koppargården

Sammanlagt finns drygt 650 lägenheter i bostadsområdet som stod klart 1974.
Största fastighetsägare är kommunala Landskronahem. Men även privata fastighetsbolaget Paulssons äger hus i Koppargården.
Det finns uteslutande lägenheter med hyresrätt i området.
Förutom bostäder finns även närbutik och servicehus, men servicehuset är på väg att läggas ner.
Området betraktas som ett av Landskronas mest utsatta områden.
Gå till toppen