Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handslag ska prägla Eskilscupen

Arrangörerna förbereder som bäst den 47:e Eskilscupen i ordningen. I välkomstkuverten till deltagarna finns i år 15 000 speciella armband. Nytt för i år är även en manifestation för fair play som på samma sätt präglade fotbolls-VM i Brasilien.

På torsdag är det invigning och på fredag börjar tre dagars tävlingar. Flera tusen fotbollsungdomar väntas som vanligt till Helsingborg när närmare 700 lag ska göra upp i Eskilscupen. Alla ska inhysas, transporteras, få bussbiljetter, serveras mat och tas om hand. Förberedelserna har pågått länge men är nu inne i sitt mest intensiva skede. Ett antal rum på Idrottens Hus har ockuperats av en stab från arrangörsklubben Eskilsminne IF och där finns bland andra Elly Billquist.
– Det är många olika bitar som ska lappas ihop. Målet är förstås att allt ska flyta på så smidigt som möjligt, säger hon.
När Elly Billquist var yngre spelade hon själv och har även hjälpt till under cupen så länge hon kan minnas. Numera är hon 21 år och bor i Stockholm, men sista veckan i juli är alltid reserverad för ideellt jobb i föreningen.
– En sommartradition som jag inte vill vara utan. Det är en speciell känsla att få vara med och att träffa alla.
I år är hon administrativ chef. Det innebär ansvar för all information som ska ut till spelare, ledare och funktionärer. Just nu klipper hon matbiljetter som ska delas ut till frivilliga krafter. Näst på schemat står att packa välkomstkuverten. I år får alla deltagare en extra sak, som arrangörsklubben är mycket stolt över.
Det är två armband, ett gult och ett svart, med texten Handshake for peace. Tanken är att man ska byta det gula med varandra. Det blir en symbolisk handling där man lovar att det som händer på plan ska stanna där och det är respekt och medmänsklighet som alla ska ta med sig från matcherna.
– Konceptet har funnits i Norge sedan 2012 och har sin grund i Nobels fredssenter. Man har lyckas förändra klimatet i fotbollen avsevärt och Fifa tog vidare konceptet till VM i Brasilien. Nu är vi som enda förening hittills i världen ambassadörer för att sprida det vidare, säger turneringsledare Tommy Billquist.
Ett handslag är symbolen och finns avbildat på en stor vepa som fästs på Kärnan under torsdagen. På kvällen avslutas invigningsparaden där. Arrangörerna räknar med att cirka 4000 deltagare ska gå iväg tillsammans klockan 18.30 från Stadsparken med riktning mot Slottshagen.
– Vi är ganska trygga. Allt är under kontroll. Så länge det inte börjar regna, säger Tommy Billquist.
Gå till toppen