Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotbollsfesten invigd

Stämningen var på topp i Grytan i Slottshagen på torsdagskvällen när invigningen av Helsingborgs största årliga återkommande evenemang – Eskilscupen – drog igång.

Ungefär 700 lag, 11 000 spelare i åldrarna 10 till 16 år och 2200 matcher. På torsdagskvällen invigdes den 47:e upplagan av Eskilscupen i Helsingborg.
Massor av barn, ungdomar, tränare och åskådare har samlats i Stadsparken för den traditionella invigningsparaden genom centrum upp till Kärnan.
I år ligger lite extra fokus på fair play, när cupen genomsyras av konceptet "Handshake for peace".
I korthet går det ut på att alla deltagare får två armband. Efter match tackar kaptenerna varandra med ett särskilt handslag och byter ett av banden med varandra.
Denna symboliska handling ska visa att spelarna har kämpat och tävlat i en anda av respekt och medmänsklighet.
– Det är ett väldigt viktigt budskap. Vi vill gå i bräschen för det här med hur viktigt det är med respekt efter matchen, säger Magnus Rundkvist, paradgeneral.
Han tror att Eskilscupen betyder mycket för Helsingborg.
– Både för staden som fotbollsstad och som sommarstad. Utöver spelarna kommer ungefär 30 000 personer hit under cupen, vi har fyllt vartenda hotell från Landskrona till Ängelholm.
Klara Brandt från Habos F12-lag ser fram emot helgen:
– Klockan åtta i morgon bitti möter vi Hässleholm, det blir spännande.
Hon tycker att det viktigaste är gemenskapen och att man har roligt.
– Sen är det alltid kul att vinna också så klart.
Lite längre bort finns ett gäng tjejer från Onsala bollklubb. På frågan om vilka idoler de har kommer svaren fort:
– Lotta Schelin, Marta, Neymar, Zlatan...
Amer Mohammed från Boo FF:s P14-lag är laddad inför helgen:
– Vi satsar på att vinna. Alla spelar med egna stilar, ibland är det okej att spela tufft. Men utanför planen ska det vara en god och schysst stämning.
Gå till toppen