Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ovanligt delfinbesök i Bohuslän

I går kväll fick flera personer syn på vilda delfiner utanför Fjällbacka i Bohuslän. Enligt Anders Nilsson, biolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, är det mycket sällsynt att just den sorten syns till i svenska vatten.

Bild: LYNNE SLADKY TT
— Den är jätteovanlig här inne. Senast jag fick rapporter om det var 2006.
Det rör sig enligt honom om en delfinsort som antingen kallas sadeldelfin eller vanlig delfin, med det latinska namnet delphinus delphis.
Under gårdagen kontaktades Anders Nilsson av fyra—fem personer som skickade in bilder på de ovanliga gästerna.
Sadeldelfinen lever vanligtvis ute i Atlanten. Nu kan de ha lockats in till land av sillen, tror Roger Jansson som är akvarietekniker på Havets hus i Lysekil.
— Det är ett oerhört rikt sillår i år, så det finns mat till dem här, säger han.
Delfinerna är inte de enda valarna som varit på besök veckan.
I måndags fick nöjesfiskaren Hans Lindquist syn på en större flock valar när han var ute på djuphavsfiske 25 sjömil väster om Smögen, rapporterar SVT:s Västnytt.
Enligt Anders Nilsson handlar det om grindvalar, som vanligtvis finns i vattnen kring Färöarna.
Att valen simmar in till den svenska västkusten är mycket ovanligt.
— Vi har hittat någon enstaka död som har strandat, men att det kommer in en flock har jag aldrig hört talas om, säger han.
Flocken som siktades utanför Smögen ska ha bestått av 20-30 djur, både vuxna och ungar. Anledningen till att de har kommit hit tror Anders Nilsson är samma som för delfinerna.
— Antagligen följer de maten.
Gå till toppen