Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bingohallen flyttar ut i ljuset

Från mörk "bunker" till ljus lokal mot gatan. Centrum Bingo var den sista hyresgästen att flytta ut från det omskrivna huset på Rådmansgatan 7. I dag fredag öppnar de sina nya lokaler på Järnvägsgatan.

Centrum Bingo har funnits på Rådmansgatan sedan 1973. Under 70- och 80-talet var det en välbesökt inrättning och de stora lokalerna var ofta fullsatta. Men på senare år har antalet bingospelare minskat. Uppsjöar av olika spelformer på internet har lockat kunder från bingohallarna och hem till datorskärmarnas sken.
Därför kom beskedet om att bingon skulle bli tvungen att flytta från Rådmansgatan inte som någonting negativt: lokalen var för stor för den befintliga kundkretsen och för undangömd för att locka ett nya. Dessutom behövde bingohallen moderniseras.
– Tiden har stått stilla i den gamla lokalen. Det var som att gå in i ett bingomuseum där, säger Patrick Hämquist, VD på Idrottens bingo, företaget som driver bingohallen i Landskrona.
Den gamla hallen låg en bit in i byggnaden på Rådmansgatan, mörka, fönsterlösa lokaler. "Som en bunker" med Patrick Hämquists ord. Vissa vill ha det så.
Bingo har gått från att vara ett folkligt nöje till att bli en hobby man kanske inte skäms över men definitivt inte skyltar med. Den nya lokalen på Järnvägsgatan ligger på markplan med stora skyltfönster ut mot gatan.
– Jag har varit med om liknande flyttar tidigare. Det finns alltid de som inte vill att man ska öppna upp. Vissa tror att bingo är lite ofint. Det vill vi ändra på. Det är inget att skämmas över. Jag vill inte jobba med någonting som folk smyger till, säger Patrick Hämquist.
Den nya lokalen är ungefär en tredjedel så stor som den gamla, 50 platser jämfört med 150 i den gamla, och helt ny teknik har satts in. Datorskärmar på varje plats och ett nytt bingosystem. Det rör sig egentligen mer om att stänga ned ett gammalt ställe och öppna ett nytt än om en flytt.
– Det är enbart bra att den nya lokalen är mindre. Den gamla var för stor. Det kändes som ett flygfält. Nu vill vi att det ska bli trängre, mer socialt, att folk ska umgås.
Kommer allt att vara digitalt nu? Kan man bara spela på skärmarna?
– Nej! Absolut inte. Så kan man inte göra! Det finns väldigt många som fortfarande vill spela på papper.
Centrum bingo, som i januari 2013 togs över av företaget Idrottens bingo, byter i samband med flytten namn till Idrottens bingo Landskrona. Den nya bingohallen kommer att hålla öppet från 10.30 till 21 på vardagar och till midnatt på fredagar. Bingohallen drivs inte i vinstdrivande syfte utan alla intäkter går till Bingoalliansen som i sin tur delar ut dem till lokala idrottsföreningar.
Gå till toppen