Kultur

"Det är extremt självförhärligande"

Vi spelade över hela världen, i stora shower och fick mycket beröm.
Steve Angello. Foto:SR
Med de orden inleder Steve Angello, en av de tre i Swedish House Mafia, sitt sommarpratande. Och fortsätter med att han i Los Angeles längtade efter beröm även hemifrån så han mejlade kundtjänsten på Friends Arena, som ligger nära där han växte upp, och sa att de ville spela där. Och det blev av 2012. Det var första gången han kände kärlek från Sverige. De tre hade nämligen inte fått tillräckligt med support från Sverige. Och detta trots att han kan läsa publiken och styra vad som händer och ta den uppåt från noll till hundra.
Och uppväxtsnacket? Jo, hans föräldrar skildes, han fick en lillebror och det var, säger han, extremt jobbigt, för uppmärksamheten gick någon annanstans. Men sedan lärde han brorsan att göra rätt, och nu gör han exakt samma sak som Steve Angello.
Redan som ung reste han till sin grekiske pappa och berättar att han där och då blev världsvan, men när hans pappa mördades, supportade skolan inte den 14-årige Steve. Hans grekiska släktingar supportade heller inte honom. Ingen annan – förutom mamma – supportade honom när han som 15-åring bestämde sig för att göra professionell musik som skulle fungera utomlands. Och på det spelar han orden You always gotta watch motherfuckers around you av Gang Starr med slutet: It’s lonely at the top.
Han spelar också Kents ord om Några av oss hittar dit en gång. Och säger, som om vi inte kommer det han redan sagt, att han lyckats med sitt imperium trots att ingen supportat honom.
Och från mig får han ingen support ... jag menar inget stöd för pratet: det är stelbent, knarrigt och extremt självförhärligande. Musiken – med bland andra Curtis Mayfield och Stevie Wonder – däremot svänger något alldeles otroligt. Ingen av den här sommarens sommarpratare är ens i närheten av att ha fått fram de harmonierna. I dem finns jord och himmel och alla slags väderlekar och de ska jag genast lyssna en gång till på.
Här kan du lyssna på programmet.
I morgon:
Sören Sommelius lyssnar på Augustbelönade Bea Uusma
Gå till toppen