Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åskan rör sig norrut

Kraftiga skurar och åska under måndagen.

Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, berättade att regnovädret som drog in över nordvästra Skåne i går väntades ligga kvar ända in på måndagseftermiddagen. Under söndagen uppmätte DMI nästan 20 000 blixtnedslag över Sverige och Danmark. Se kartan över blixtarna här.
Över hela Sverige uppmätte SMHI 47 901 blixtar vilket är nytt rekord. Bara över Skåne med omnejd uppmättes 7 990 blixtar mellan klockan 22.00 och 06.00 på måndagsmorgonen.
SMHI uppskattade att ovädret under måndagen det kunde bli så pass kraftigt att de gick ut med en klass 1-varning. Den varningen har nu tagits bort för Skåne, men ligger kvar för nordvästra Götaland och södra Svealand.
Under måndagseftermiddagen ska regnet avta. Sofia Söderberg som är meteorolog på SMHI berättar att ovädret har förflyttat sig norrut.
– Det kommer fortfarande impulser söderifrån, men de borde gå öster om ert område.
Hon säger att det inte borde komma mer regn under kvällen och natten. Under tisdagen och in på onsdagen ska det istället bli sol och omkring 20 grader varmt.
Gå till toppen