Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storförlust – men folkfest för Stattena

Karriärens roligaste storförlust – 12 insläppta kunde inte sänka humöret på Stattenas målvakt. "Det här kommer jag alltid att minnas", säger Amelie Angärde.

Det blev som förväntat en storförlust (1-12) för Stattena som mötte FC Rosengård i andra omgången i Svenska cupen. Matchen hann knappt börja förrän backlinjen gjorde en slarvig felpass och då straffade Ramona Bachman hemmalaget direkt med att göra 1-0. Den schweiziska landslagspelaren gjorde även nästa mål då Marta, som gjorde sin första match från start i Rosengård, frispelade Bachman helt som kunde göra 2–0.
Och målen fortsatte trilla in. I första halvlek kom hela tre mål efter missförstånd i försvaret men strax innan pausvilan glimrade Stattena till och Jasmin Hansen drämde in 1–6 bakom Stattenafostrade Zecira Musovic som fick förtroendet från start.
– Det var lite surt faktiskt med bakåtpassningarna, det hade varit roligt om vi varit lite mer felfria där. Men vi pratade om det i halvtid och skärpte till oss på den biten, säger Stattenamålvakten Amelie Angärde som trots siffrorna ändå storspelade i matchen.
Men det hjälpte inte nämnvärt. I andra halvlek bytte Rosengård in nya hungriga spelare och det stod klart att de gärna ville visa upp sig – målen fortsatte att rasa in. Anmärkningsvärt var hattricket av holländskan Kristen Van den Ven som dessutom hade fler lägen, men då stod Amelie Angärde i vägen för ett par riktiga kanoner.
– Det är så klart skillnad mellan division 1 och allsvenskan. De är hårdare och siktar bättre, säger Amelie Angärde som var rejält laddad inför matchen som drog 1 028 åskådare.
18-åringen fick med andra ord både möta världsstjärnor och spela inför så pass stor publik för första gången.
– Det var jättekul, det är sådant här man spelar fotboll förr. I början var jag nervös, eller egentligen under hela dagen kom och gick nervositeten. Men när vi väl började värma upp blev vi fokuserade.
Att siffrorna rann i väg och att matchen slutade 1–12 spelade mindre roll.
– Det är helt ok ändå. Rosengård är ju Sveriges bästa lag, nästan ett av världens bästa lag.
Vad tar du med dig från idag?
– Hela alltet. Det var kul att göra räddningar mot sådana stjärnor, det kommer jag alltid att minnas.
Gå till toppen