Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sovande kanon under jorden

Efter mer än tjugo år öppnades en av bunkrarna på gamla Batteri Hälsingborg. Inuti fanns en komplett kanon från 1940-talet.

På gräsmattan framför Beredskapsmuseet i Djuramossa har ett tiotal intresserade i alla åldrar samlats. Museichef Johan Andrée sveper med handen mot slätten medan han berättar om Batteri Hälsingborg som byggdes där efter att Tyskland invaderat Norge och Danmark i april 1940.
– Det skulle kunna hindra en tysk invasion och se till att ingen kunde ta sig norrut genom Öresund.
Fyra kanoner som kunde skjuta två och en halv mil placerades där och hölls igång under kalla kriget ända fram till början av 1990-talet då batteriet lades ner och kanonbunkrarna förseglades och göts in i betong.
– Det är unikt i världen. Antingen brukar man göra om en bunker till ett museum direkt eller så monteras kanonerna ner. Här lät de allt vara kvar, säger Johan Andrée.
I mer än tjugo år har det legat orört tills museet för några veckor sedan beslutade sig för att borra upp betongen på en av bunkrarna för att gå in och titta. Med hjälp av frivilliga har de släpat upp de tunga stenblocken som låg för dörren tills nu bara ett återstår.
– Titta! Här finns originalkamouflaget, säger Johan Andrée innan han flyttar sig upp på slänten så att traktorn kan dra undan det sista blocket.
Innanför dörren väntar ett trångt, tomt rum med vattendroppar som hänger från det rostiga taket. Lysandes med ficklampor vandrar hela sällskapet in i den gamla bunkern. Bortanför förläggningsdelen där soldaterna sov finns ännu en dörr. Johan Andrée öppnar den försiktigt.
– Den står kvar!
En stor kanon upptar nästan hela det mörka rummet. Kamouflagefärgen har flagnat och den har börjat rosta, men förutom avfyrningsmekanismen är den komplett.
– Jag var orolig för att de skulle ha sågat itu den, det gjorde de ibland, säger Johan Andrée.
Han säger att han är mer än nöjd med det som fanns inne i bunkern och att de kommer att bevara rummet precis som det är.
– Det här är som en tidskapsel, en militärhistorikers våta dröm. Det är så unikt att det här finns kvar.

Fakta Bunkern vid Beredskapsmuseet

På söndag den 10 augusti klockan 13.00 och 15.00 kommer det att vara specialvisningar av bunkern på museet.
Gå till toppen