Sport

Ramlösa representerat i österled

När framtidens idrottsstjärnor samlas i Kina för att delta i ungdoms-OS har lilla Ramlösa två tjejer på plats. "Det här ska bli riktigt häftigt", säger simlöftet Sophie Hansson.

När den unga svenska OS-truppen på onsdag åker till Nanjing i Kina för att delta i världsungdoms-OS finns två talangfulla tjejer från Ramlösa med; Sophie Hansson och Emma Lindqvist.
– Jag fick beskedet i början av sommaren, men det är först nu man börjat tänka på det. Man är lite spänd, men det släpper förhoppningsvis i samband med första matchen, säger Emma.
Ungdoms-OS är ett jätte-event med 3 500 deltagare från hela världen. Alla är mellan 15 och 18 år. Svensk tv sänder från tävlingarna varje dag.
– Jag hade två stora mästerskap att se fram emot den här sommaren. Europamästerskapen för juniorer och så detta. Jag har varit med i ett Europaungdoms-OS tidigare, men ett världsungdoms-OS blir det största jag har varit med om hittills, säger Sophie och får medhåll av Emma.
Emma Lindqvist ingår i handbollstruppen, medan Sophie Hansson är anmäld till två simdistanser i Nanjing. Hon tävlar på 50 och 100 meter bröstsim.
– Vi är vi tre bröstsimmare anmälda och den av oss som är snabbast får simma i ett mixedlag tillsammans med den snabbaste simmaren av killarna, berättar Sophie.
Både Emma och Sophie kommer att tävla mot äldre tjejer. Sophie är 16 år och Emma fyller 17 år i september. Det gör Emma till yngsta deltagaren i handbollstruppen.
– Det har jag inte funderat så mycket över. Det året spelar ingen större roll. Men sedan har förstås de som varit med i EM och VM mer rutin än mig, konstaterar Emma.
Emma har haft en strålande första seniorsäsong i allsvenskan med OV Helsingborg. Hon gick från rookie till viktig kugge extremt snabbt.
– Innan säsongen trodde jag aldrig att jag skulle få spela 40–50 minuter per match. Det har gått fort.
Förbundskapten Ola Månsson hyllar hennes defensiva kvaliteter.
– Försvarsmässigt håller Emma redan högsta internationell klass, säger han.
Handbollsturneringen spelas mellan den 20–25 augusti, så det finns en del tid över för annat också.
– Utöver träningen hoppas jag vi kan se lite från de andra sporterna och att vi gör några utflykter i Kina, säger Emma.
Den 16:e augusti är det stor invigning, precis som i "riktiga" OS, med allt vad det innebär.
– Det här ska bli riktigt häftigt att få vara med om, säger Sophie.

Världsungdoms-OS i Nanjing i siffror

Olympiska idrotter: 287.
Antal aktiva: 3 500.
Svenska deltagare: 32 st, varav 14 handbollsspelare.
Tävlingsdagar: 16–28 augusti.
Medaljevent: 222.
Tv-sänds: Spelen direktsänds på viasatsport och med sammanfattande magasin i TV10 på kvällarna, under ledning av Carolina Klüft.
Nästa sommarspel: i Buenos Aires, Argentina 2018.
Källa: SOK
Gå till toppen