Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett fåtal yngre män styr i området

Polisnärvaron i Koppargården har ökat. Polisbilar rör sig i området över hela dygnet. I torsdagskväll fanns fyra patruller på plats och beslagtog en laddad pistol ur ett fordon.
Ledarfigurerna på Koppargården är en handfull relativt unga män. De har delat upp området mellan sig, med en svans på cirka 20 ungdomar vardera. Det bekräftas från flera håll, också av den kriminella gruppen själv.
Tre av de ledande i Koppargården har Landskrona Posten synat med hjälp av handlingar och direkta kontakter.
De är mellan 25 och 29 år. Ett par av dem är födda och uppvuxna på Koppargården. Efter några år på olika adresser i centrala Landskrona är de numera återflyttade till Koppargården, i något fall med etablerat familjeliv.
"Han lever ett ordnat liv gällande bostad och ekonomi" konstaterade Lunds Tingsrätt hösten 2013 och mildrade därmed en påföljd. Gärningsmannen hade då erkänt att han slangat stora mängder diesel från en mack i Löddeköpinge.
Den tredje mannen flyttade till Landskrona, från en grannkommun, som 7-åring och är numera bosatt i Koppargården.
Domstolshandlingarna är många och ger bilden av brottslighet längs i stort sett hela skalan.
Bötesdomar för trafikbrott av enklare slag: kört utan bilbälte, utan körkort, med dubbade däck på olovlig tid, kört bil med körförbud, kört i 60 på 50-väg. I dessa utredningar framgår också verbala konfrontationer med polismännen som stoppat dem för kontroller.
Misstankar om häleri och ringa vapenbrott efter att ha förvarat pengar från ett rån och en pistol i hemmet, är ett annat rättsfall som gällde två av dem ihop.
I handlingarna framträder deras liv i en våldsam värld med grova misshandelsfall, knivskärningar, skjutningar.
Den yngste döms knappt 17 år gammal för grov misshandel efter att ha skjutit mot en grupp andra unga män. 21 år gammal utsätts han för mordförsök, skjuten med sex skott i ryggen, armen, låret och ryggslutet. Det kostar honom nästan livet, tillfrisknandet kräver flera månader på sjukhus.
Samtliga har vid flera tillfällen dömts villkorligt till samhällstjänst. Men när antal ärenden i belastningsregistret blivit alltför många blir domen, liksom i de grova fallen, fängelse.
Efter Landskrona Postens artikel om mobben mot en ensam polisman i Koppargården ringer de, en efter en, upp tidningen. En berättar om sin första kontakt med polisen som 15-åring. Ett ungdomsbråk vid fotbollsturneringen Nightcap i idrottshallen dit polisen kom. Själv stod han och några kompisar och tittade på.
– Polisen tyckte inte att vi skulle stå där, de gick på oss med batong. Det gjorde de inte mot de andra ungdomarna, bara mot oss från Koppargården.
Koppargården beskriver de idag som sitt eget revir. Ilskan över polisnärvaron är påtaglig.
– Polisen kommer hit för att ställa till det, dom kör in sin bil, dom går ut och jävlas, du kommer på pisseprov. Vi vill inte ha dom här! Dom ska sköta sitt så sköter vi vårt!
Vem är du att ta dig sådana friheter mot polisen?
Frågan provocerar. Han säger att han blir sur över frågan, och då kan han inte garantera vad som händer.
Men han fortsätter telefonsamtalen med Landskrona Posten.
Frågor om det egna ansvaret besvarar han med att kritisera andra sidan – polisen.
– Det är maktmissbruk de ägnar sig åt! De provocerar, drar en åt vänster, åt höger. Nä, nä, polisen, det finns inget bra med dom.
Så, plötsligt, överraskande:
– Vi hade fyra närpoliser här, dom var ganska bra. Dom blev bekanta med folket här, blev omtyckta. Dom la sig i, men på ett bra sätt. Bra attityd och tillvägagångssätt, dom pratade på ett lugnt sätt.
Att det var just en av de fyra områdespoliserna som blev utsatt av en mobb och spottad på vid händelserna i maj beklagar han.
– Det var inte bra. Dom som gjorde det har bett polismannen om ursäkt.
Landskrona Posten visade i fredags att staden, fastighetsägare och föreningar gör många satsningarna i Koppargården. Det är uppgifter han bekräftar.
– Ja, här görs massa bra för folk! De ordnar fester och bussutflykter, som till Pippi Långstrump i Småland. Här görs jättemycket bra.

Domstolshandlingar vittnar om ett liv i en våldsam värld med grov misshandel, knivskärningar, skjutningar.

IMORGON: Möt en av poliserna som arbetar i Koppargården
Gå till toppen