Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S lovar 5000 traineejobb inom vården

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besöker Skåne, och Helsingborgs lasarett, på tisdagen.
För drygt en vecka sedan lovade Socialdemokraterna 20 000 traineejobb för unga inom äldreomsorgen. På tisdagen presenterade partiledaren Stefan Löfven samma modell för sjukvården med 5 000 traineeplatser för unga när han gästade Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Traineeplatserna ska ge unga möjligheten att kombinera jobb och utbildning inom vårdyrken. S vill också att sjuksköterskeprogrammet ska byggas ut med 700 platser de närmaste åren. Dessutom föreslås att 850 utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor skapas, varav 250 för barnmorskor.
På det vill Socialdemokraterna satsa 900 miljoner kronor årligen.
– Ungdomar kan komma in i vården och kombinera arbete med utbildning. Det är ett sätt att se till att personalförsörjningen fungerar, säger Stefan Löfven till TT om vallöftet.
Båda satsningarna ska ses som en väg för att nå partiets löfte om att arbetslösa unga inom 90 dagar ska få ett jobb, praktikplats och/eller utbildning. Staten står för både avtalsenlig lön och kostnaden för utbildning.
Tanken är att traineesatsningarna ska finansieras genom att ta bort några av regeringens skattenedsättningar, som restaurangmomsen.
Förslaget innebär ungefär 660 traineeplatser i den skånska vården, enligt regionrådet Henrik Fritzon (S).
– Det råder idag brist på både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Behoven framöver är mycket stora och jag är bekymrad över hur den skånska sjukvården ska kunna rekrytera tillräckligt med välutbildad personal, säger han i ett pressmeddelande.
Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M)
 är kritisk till förslaget om traineejobb.
"Det som krävs är ett ökat antal utbildningsplatser för undersköterskor och sjuksköterskor, inte en tillfällig sysselsättningsåtgärd", säger hon i ett pressmeddelande.
HD/TT
Gå till toppen