Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kriget som göder industrin

”Battle tested”, prövad i strid, är ett av de skarpaste begreppen i vapenindustrins reklamarsenal. Vapen som prövats i verkliga militära operationer har stora utsikter att vinna nya köpare runtom i världen. För Israels vapentillverkare innebär den senaste offensiven i Gaza en rad nya säljargument. Varje större offensiv mot Gaza har gett vapenindustrin nya utländska kunder.
"För vapenindustrin fungerar en sådan här operation som en mycket stark energidryck", säger Barbara Opall-Rome, Israelkorrespondent för den amerikanska tidskriften Defense News, till dagstidningen Haaretz. Vapen som testats i strid får den högsta tänkbara kvalitetsstämpeln, menar hon.
Amir Rapaport, chefredaktör för Israel Defense, delar hennes uppfattning. Han anser att den senaste operationen ur affärssynpunkt är ett enastående lyft för vapenindustrin. Dels för att tidigare hot om nedskärningar inom industrin kommer att avvärjas, och dels därför att en krigsoperation ger möjlighet att pröva nya vapen.
Ett exempel är den nya, supersmarta bomb som utvecklats av Israel Military Industries, IMI. Den heter MPR-500 och är avsedd att användas mot armerade betongstrukturer och andra svåra mål. Den har nu använts för första gången mot mål i Gazaremsan. Och IMI har fått in beställningar för totalt över elva miljarder kronor.
Två nya artillerigranater som sprängs i luften och sprider splitter över stora ytor har också för första gången använts i större skala under den senaste Gazaoffensiven.
Dessa nya granater kan troligen förklara det stora antalet svårt splitterskadade människor som kommit in till sjukhusen i Gaza. Jag har sett otaliga bilder av levande och döda människor med djupa sår över hela kroppen. Och läkare i Gaza har rapporterat om skador de aldrig sett förut, bortslitna lemmar och sår som aldrig läker utan kräver amputation för att inte spridas ytterligare.
Uttrycket ”den enes död, den andres bröd” har sällan illustrerats på ett mer fasaväckande sätt än under den senaste offensiven, som officiellt kallas ”Operation Skyddande Egg”. Utöver nära 2000 döda och 10000 skadade har den månadslånga offensiven lagt hela byar och stadsdelar i ruiner och förstört stora delar av Gazas livsnödvändiga infrastruktur.
Operationens brutala intensitet har förvisso väckt starka reaktioner i omvärlden, även i länder som vanligtvis brukar hålla Israels om ryggen.
Senaste exemplet är Obamaadministrations beslut att stoppa en utlovad leverans av Hellfiremissiler, som Israel beställt till sitt flygvapen. Den affären hade gjorts upp bakom ryggen på president Obama, som nu satt stopp för alla direktaffärer mellan Pentagon och Israel. Skälet som den amerikanska administrationen anger är det höga antalet civila offer i Gaza.
Den tidigare kylslagna relationen mellan USA-presidenten och premiärminister Netanyahu har efter ett upprört telefonsamtal häromdagen nått den absoluta nollpunkten.
Gå till toppen