Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvidinge station är återinvigd

I 15 422 dagar har tågen kört förbi Kvidinge utan att stanna, men nu blir det stopp. Ett pågatåg i timmen kommer att stanna i byn.

– Nu är det på plats, säger Åstorps kommunalråd Ronny Sandberg (S).
Några minuter tidigare, närmare bestämt klockan 11.16, rullade det första pågatåget in på Kvidinge station till tonerna av Åstorps musikkår.
– Kvidingeborna har verkligen väntat och längtat efter det här ögonblicket, säger Linda Haddemo, kommunikationssamordnare på Åstorps kommun.
Sedan den 28 maj 1972 har inget tåg stannat här.
På och nedanför den nybyggda perrongen stod ett hundratal nyfikna människor. Under en månads tid hade barn i Kvidinges förskolor gjort vimplar till denna återinvigning.
Men något invigningsband klipptes aldrig.
– Vi ser detta som något positivt, och därför vill vi i stället knyta band, sa ställföreträdande regionchef Trafikverket region syd​ Jens Möller.
Invigningsbandet knöts av 17-årige Kevins Svensson och pensionerade Birgitt Billing. Representerades sina två generationer, han som gymnasiependlande till Helsingborg och hon som en av invånarna från tiden då Kvidinge fortfarande var en tågstation.
Astrid Aulin har bott i Kvidinge i 23 år. Hennes första reaktion när det beslutades om det åter skulle bli ett tågstopp här var inte vad den är i dag.
– Jag blev sur för att man skulle fälla alla de fina träden här längs spåret för att anlägga plattformen. Men nu kommer det bli jättebra. Man får hoppas att det blir ett litet centrum här uppe, med ett litet café kanske. Det hade Kvidinge verkligen behövt så här blir lite liv och rörelse, säger hon.
Under invigningsdagen kunde man även åka med ett ångtåg från föreningen Veteranjärnvägen som stått still i 25 år.
– Man bor så nära järnvägen här i Kvidinge och har fått utstå allt negativt med oljud som det medför utan att kunna utnyttja den. Det är väldigt positivt att man nu också får använda den, säger Linda Haddemo,
Gå till toppen