Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

En övning för freden

Till årsskiftet ska EU:s Nordic Battlegroup 15 vara insatsbereda. I dagarna övar ett av kompanierna i Nordvästskåne.

Ett dussintal stora gröna pansarbilar rullar för tillfället runt i Nordvästskåne. Det är ett kompani från Södra skånska regementet, P7 i Revingehed, som förbereder sig för tjänst i Nordic Battlegroup. Styrkan började sina olika övningar under tisdagen. Man tränar på vad som kallas stabiliserande operationer och fredsbevarande insatser.
Under övningarna utgår kompaniet från Hemvärnets lokaler på Berga. Övningarna genomförs på Brandorama, Djuramossa (Beredskapsmuseet) och Önnarp utanför Ängelholm. Man tränar både med räddningstjänsten, hemvärnet och i vissa moment med polisen.
– Vi spelar med ett scenario med en demilitariserad zon som sträcker sig längs väg 21, från Hittarp/Laröd och bort mot Sölvesborg, förklarar kompanichefen, kapten Tobias Christensson.
Tillsammans med Tobias Christensson, en helsingborgare i förskingring, åker vi till övningen på Brandorama i en av pansarterrängbilarna. På monitorer kan de åkande se allt som finns på utsidan. Väl fram kastas vi in i ett komplicerat övningsscenario.
En pluton med fyra pansarterrängbilar på patrullering har stött på först en och sedan ytterligare en trafikolycka. Palaver mellan bybor, räddningstjänst och de svenska soldaterna uppstår och mitt i allt detta kommer beväpnade milismän till platsen. Efter ett knivslagsmål blir det fler skadade att ta hand om för plutonen.
– I Önnarp övar man på att skilja på två olika etniska grupp. I Djuramossa tränar man på vapensök vid en checkpoint, berättar en av övningsledarna, kapten Lars Paradis.
Till årsskiftet ska förbandet stå i beredskap för att medverka i EU:s Nordic Battle Group 15. Kompaniet består av cirka 150 soldater och använder sig i huvudsak av ett 20-tal pansarterrängbil 360. P7 i Revingehed är det enda förband i Sverige som använder detta fordon. Totalt är den svenska styrkan som ska stå startklar i januari 600 personer.
Övningen började på tisdagen och fortsätter till sent på onsdagen. På torsdag morgon återvänder kompaniet till Revingehed.

Nordic Battlegroup 15

Nordic Battlegroup 15 ska från den första januari stå beredd att göra en insats för EU.
EU har som mål att stärka freden genom gemensamma aktioner. För att snabbt kunna rycka ut till olika konfliktområden har EU stridsgrupper, så kallade battlegroups.
Under det första halvåret 2015 leder Sverige för tredje gången en stridsgrupp, Nordic Battlegroup 15.
Sju länder deltar med personal i styrkan som omfattar 2 400 personer. Förutom Sverige medverkar Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge i förbandet.
Nordic Battlegroup ska kunna vara på plats i ett krisområde inom tio dagar efter ett EU-beslut och lösa sina uppgifter i 30 till 120 dagar.
Fram till beredskapsperioden pågår förberedelser. Förbanden tränar mot de krav som EU ställer. Under hösten kommer hela stridsgruppen att öva tillsammans i Sverige.

Pansarterrängbil 360

Fordonet tillverkas av den finska försvarskoncernen Patria och heter XA-360 AMV i originalversionen.

Vagnen är sedan 2003 vanlig i europeiska försvarsmakter, inte minst för tjänstgöring i samband med internationella insatser.

Chassit är gemensamt för en mängd varianter av fordonet med olika torn, vapensystem och annan utrustning. Den svenska modellen har till exempel en kraftig förstärkning för att bättre klara minexplosioner.

Besättningen är tre personer och det finns plats för åtta soldater. Beväpningen är en 7,62 mm kulspruta. Pansarterrängbil 360 har en topphastighet av 120 km/h på väg och 8 km/h i vatten. Fordonet har drift och individuell hydraulisk fjädring på alla åtta hjul och en tolvliters Scania-motor som utvecklar 483 hästkrafter.

Gå till toppen