Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hallå reder ut oförutsägbara HX

HX-festivalen närmar sig sin födelse – men vad är det egentligen som händer i Helsingborg mellan den 29-31 augusti? Hallå reder ut de stora frågorna.

Att Helsingborgsfestivalen har skrotats är gamla nyheter. I stället får helsingborgarna HX-festivalen, där H:et står för Helsingborg och X:et för...?
– För det outsägbara. Det kan variera från år till år, säger projektledare Daniel Nilsson.
Filosofin bakom HX:
– Fokus på aktiviteter. Folk ska vara med i evenemangen och inte bara titta på dem. Så många som möjligt ska vara med och skapa innehållet och tanken är att skjuta på ägandeskapet, alla helsingborgare ska vara ägare till det som händer. Det är i alla fall visionen.
På festivalens hemsida syns ett stort, nästintill oöverskådligt, utbud. I stora drag kan det sägas att de flesta föreningar lär husera nere på Gröningen.
– Där har vi ett femtiotal aktiviteter, framförallt föreningar, som erbjuder prova-på-aktiviteter. Allt från fäktning och drill till scouting och brukshundsklubbar, säger Daniel Nilsson.
Reaktionerna på HX-utbudet har hittills varit både positiva och negativa. En del har beklagat sig över mindre musik.
– Från att ha haft genrenscener så har vi nu skurit ner det till ett antal akter. Det går tyvärr aldrig att göra alla glada, säger Daniel Nilsson om dock ändå radar upp en lång rad evenemang som ryms under spektret kultur.
– Vi vill visa upp det lokala kulturlivet, både den kommunala verksamheten men också de fria kulturföreningarna. På Stadsteatern har vi öppet hus där man till exempel kan se hur man bli sminkad och besöka den öppna repetitionen av Pelle Erövraren. På lördagseftermiddagen flyttar sedan Symfoniorkestern ut på Hamntorgets scen.
Musikscener lär även finns på Sundstorget, Grytan, Mäster Palms torg och i Stadsparken och festivalmaten lever också kvar (se listor nedan). Exempelvis ska Helsingborgs bryggeri erbjuda workshops i grillning på Henry Dunkers plats.
Fler saker sticker ut. På Sundstorget finns Bondens Marknad, en hantverksmarknad samt stadsbyggnadsförvaltningens trädgårdssatsning.
– Och den fyller vi med brädspel och schack i lite Central Park-stil.
I Kärnanparken blir det totalt scenbyte, där byggs ett medeltidsområde upp. I stadsparken arrangerar Helsingborgs bibliotek flera events och Röda Kvarn anordnar utomhusbio. Vid fontänen ett stenkast bort byggs en politikerby upp och i andra delar av parken blir det en mångreligiös satsning. Bredvid villan blir det ett mångkulturellt fokus och Mäster Palms torg ska fyllas av Salongen som kör sin "Sommarsalong" både där och i lokalerna på GA-torg.
FOTNOT: Ett komplett program hittas på hx.se – och missa inte nästa nummer av Hallå då vi djupdyker ännu mer ner i nöjes- och sportevenemangen.

Klicka på grafiken för att se den större

Musikscener

Hamntorget (Stora scenen)
Grytan (Lilla scenen)
Stadsparken (Glädjetältet)
Mäster Palms torg (Salongen)
ABF Gustav Adolfs torg (Salongen)
Mariakyrkan
Gröningen (Ett antal små scener)
Gå till toppen