Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så fixar du vitlöksflätan

Äntligen är det dags att skörda vitlöken och den färska är härligt mild i smaken. Häng överflödet på tork och passa på att göra en fin fläta.

För en nybliven odlare är vitlök rena drömmen - du behöver i stort sett bara vattna den för att lyckas. Det är också ett perfekt val för dig som vill bli självförsörjande på något. Du puttar ned klyftorna av två hela lökar och året därpå har du vitlök för ett helt år, plus egna sättlökar.
Som en bonus håller hemodlad vitlök längre och är saftigare än den man köper i matbutiken. Dessutom vackrare eftersom det finns tjusiga lila sorter att få tag i. Dessa skönheter förtjänar att visas upp och en vitlöksfläta är ett enkelt sätt att göra det på.
Gunnar Kvarnbäck har tjugo års erfarenhet av att odla vitlök och att fläta ihop dem. 2005 satte han till och med världsrekord i längsta vitlöksfläta, 124 meter lång och gjord av 7 500 vitlökar som han hade odlat på sin tidigare gård Solberga på Öland. Han tipsar om hur man bäst går till väga.
– Skörda när blasten lagt sig till två tredjedelar - inte mer, då blir den för skör för att fläta. Lossa jorden runtom med en grep först. Drar du direkt är risken att blasten går av eftersom vitlök har kraftiga rötter som sitter fast ordentligt.
Vill du göra flätor är det bra att välja sorter som inte bildar luftlökar på skaften, det gör blasten hård och svårflätad.
– Franska 'Thermidrome' är min favorit, den fungerar bra att fläta, säger Gunnar Kvarnbäck.
Har du en stor skörd kan du också göra en vitlökskrans att hänga på dörren. Vampyrer kommer garanterat att vända på klacken direkt - resten kommer att bli gröna av avund.
Så gör du en egen vitlöksfläta
1. Skörda när blasten lagt sig till två tredjedelar. Putsa av jorden och klipp till rötterna.
2. Häng lökarna på en torr plats, exempelvis utomhus under tak, i ett par veckor, tills de torkat.
3. När du flätar, starta med tre lökar och fläta som en hårfläta. Lägg på nya lökar för varje varv. Det går att fläta vitlöken som den är om blasten är hållbar. Flätar du in naturbast får du mer stadga och kan göra ett snöre att hänga upp den i.
Du kan också göra din egen vitlökskrans.
Köp en färdig kransstomme i en hobbyaffär, trä in lökarna tätt på framsidan och bind fast med tråd eller bastband.
Kombinera gärna med något emellan, exempelvis buxbom som håller sig grönt länge, eller torkade chilifrukter. (TT)
Recept: Spaghetti al olio, aglio e peperoncino
Marinerade vitlöksklyftor
Odla din egen vitlök

Odla din egen vitlök

Vitlök sätts vanligtvis i september-oktober och skörden kommer sommaren året efter. Det går att sätta lökar på våren också men då blir de mindre.
1. Köp virusfritt utsäde i trädgårdsbutiken. Två sättlökar är lagom, ta fler om du är storkonsument.
2. Välj en solig plats i trädgården. Du kan också odla i kruka. Gräv om jorden så den blir lucker, ta bort ogräs och tillför gödsel och kompostjord om du har.
3. Gräv en ränna, cirka 8 centimeter djup. Sära på klyftorna, låt skalet vara kvar. Sätt dem med rotändan nedåt med 10 centimeters avstånd och 20 centimeter mellan raderna. Täck med jord.
4. På våren börjar lökarna växa och behöver vattnas regelbundet. Täck gärna med gräsklipp för att behålla fukten i marken och ge mer näring.
5. Skörda om du vill små färska vitlökar och klipp blast till matlagningen under vår och försommar. När blasten börjar lägga sig har de bildat klyftor och vuxit färdigt. Då kan de skördas för lagring. (TT)

255...

...så många meter är det nuvarande rekordet för världens längsta vitlöksfläta. Det sattes under vitlöksfestivalen i Mako i Ungern, 2006, och krossade därmed det svenska rekordet.

Gå till toppen