Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Man ska gå ner i stan och göra saker"

Hx, ett namn som väcker frågor men vad står det egentligen för? Daniel Nilsson är mannen som sitter inne med svaret och som just nu laddar för en stadsfest utöver det vanliga.

Det råder en intensiv aktivitet bland skrivbord och whiteboardtavlor när vi kikar in i Hx-kansliet på Järnvägsgatan 22. Arbetet med förberedelserna av den nya stadsfesten har pågått ett drygt år men det är under de senaste veckorna som nedräkningen börjat på allvar.
Daniel Nilsson, ansvarig projektledare och festivalgeneral, tar emot i vit uppkavlad skjorta, slips och ett stort leende. Någon stress syns i alla fall inte på utsidan men så är han inte heller någon duvunge i festivalsammanhang. Sedan 2007 har Daniel Nilsson jobbat med Helsingborgsfestivalen som ansvarig för bland annat logistik och säkerhetsfrågor.
– Den största skillnaden är att vi med Hx satsar på mer än bara musik. Vi har två musikscener istället för tio. Det ska inte vara så att man går ner och bara tittar och lyssnar. Man ska gå ner och göra saker, säger Daniel Nilsson.
"Mer än bara musik" har visat sig kunna innebära det mesta. Under de tre dagarna finns allt från Gröningens prova-på-område till hantverksmarknader, glädjetält med cabaret och show till ett musikprogram som har ambitionen att blanda lokalt intressanta namn med nationella dragplåster. Daniel Nilsson tycker att man har lyckats.
– Uppdraget från staden har varit att skapa ett bredare innehåll än det som var under Helsingborgsfestivalen med nyckelord som idrottsliv, musikliv och kulturliv, säger Daniel Nilsson.
Musikmässigt så händer det största på Hamntorget där stora scenen byggs upp. Det är där Mando Diao spelar på fredagskvällen, Outtrigger, Jenny Wilson, Looptroop Rockers under lördagen och Electric Banana band på söndagen.
– Jag tycker att vi har en bra lineup som passar alla åldrar. Vi tar också hänsyn till vad som händer på de olika platserna inom festivalområdet, så publikdragarna inte kolliderar med varandra. På den andra stora musikscenen, Grytan, blir profilen lokalare. Vi har också två scener inne på The Tivoli där det spelar lokala band alla tre dagarna, berättar Daniel Nilsson.
En av av grundtankarna med Hx är att få helsingborgarna att vara med och skapa festivalen. Därför bjöds företagare, föreningar, krögare och andra aktörer in på ett tidigt stadium.
– Gensvaret var till en början försiktigt positivt. Det är ju ändå ett helt nytt sätt att skapa en stadsfest på. Nu de sista veckorna så är det som att folk har vaknat till och tänkt "aha, kan vi vara med på det sättet", säger Daniel Nilsson som redan har program för Hx 2015 i tankarna.
Förra veckan hade man en kickoff med alla som är med. Totalt handlar det om över 250 olika aktörer och cirka 4500 personer som på olika sätt deltar.
– Det är nog det som är allra roligast och den absolut största skillnaden mot förr, att vi jobbar för att göra saker möjligt, inte med att äga stadsfesten, säger Daniel Nilsson och fortsätter:
– Man kommer inte ha lika roligt om man går ner till Gröningen i sina fina skor, som om man går ner i ett par gympadojor. Det är lite det anslaget vi vill åt.
Varför just namnet Hx?
– Ett nytt evenemang behöver ett nytt namn. Vi ville inte att någon skulle ha en förutfattad mening kring innehållet och hämtade inspiration från H55, H99 och H+, satte ihop det med en symbol som är utbytbar; x. Vi kommer att jobba för att Hx ska innehålla olika saker från år till år. Förhoppningen var också att folk ska studsa lite på namnet och prata om det - och det tycker jag att vi lyckats med, säger Daniel Persson.

Daniel Nilsson

Aktuell: Som projektledare för Helsingborgs nya stadsfest, Hx.
Bakgrund: Uppväxt i Mörarp, Helsingborg, utbildad vid Service Management Campus Helsingborg. Arbetat med säkerhet och logistik under Helsingborgsfestivalen sedan 2007. Har också jobbat med festivaler som Arvika, Peace and Love och Way out West.
Starkaste minnet av Helsingborgsfestivalen:
"Bob Hunds konsert 2010."
Bäst med Helsingborg:
"Att det händer saker här! Vi är en stad som vill något!"
3 saker jag själv inte vill missa:
"Med 350 programpunkter är det inte lätt att svara på. Men jag säger Röda kvarns utomhusbio i Stadsparken, X-pogos Pogopalooza på lördagskvällen på Hamntorget och tornerspelet vid Kärnan lördag och söndag.
Gå till toppen