Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju nappade på gratishyra i Västra Karup

Intresset för ett halvårs gratis boende på gamla Bjärehemmet i Västra Karup matchade nästan precis utbudet. Av åtta lägenheter har Båstadhem hyrt ut sju. Men vad som ska hända med Bjärehemmet på sikt är oklart.

Sju av åtta rabatterade lägenheter är uthyrda på gamla Bjärehemmet.Bild: Mats Roslund HD/NST
Av Bjärehemmets 44 lägenheter fungerar nu för tiden bara tio som särskilt boende för äldre. Resten hyr Båstadhem ut som vanliga bostadslägenheter.
Men uthyrningen har gått sådär, med en tredjedel tomma lägenheter, och i slutet av april berättade vi att Båstadhem hade beslutat att ta till ett nytt knep för att fylla dem – de som bestämde sig för att flytta in skulle få ett halvårs gratis boende.
Erbjudandet visade sig utföra precis det som Båstadhem önskade, nämligen att fylla de tomma lägenheterna. Av de åtta lägenheter som reserverades för kampanjen har sju fått nya hyresgäster.
– Jag kan konstatera att det var ett lyckat koncept och att det var precis rätt nivå för att få rätt antal intresserade, säger Jan Ahlström (M), ordförande i Båstadhems styrelse.
Av de sju som nappade på erbjudandet bodde sex redan tidigare i kommunen. Den sjunde flyttade från Ängelholm.
Även om flertalet lägenheter i det gamla äldreboendet nu är bebodda av hyresgäster, är framtiden för gamla Bjärehemmet osäker.
Ett tidigare förslag är att bygga om det till trygghetsboende, men Båstadhems vd, Robert Falk, menar att den enkät som bolaget genomfört visar att intresset för att bo på trygghetsboende i just Västra Karup är för litet för en sådan investering.
Ett annat förslag som seglat upp är att låta renovera de i dag inte särskilt ändamålsenliga lokalerna för att därefter inrymma ett nytt och fräscht vårdboende. Moderaterna deklarerar i sitt valmanifest att södra delen av kommunen bör få ett nytt vårdboende under kommande mandatperiod.
En ombyggnad skulle enligt Robert Falk kosta i runda slängar 35 miljoner kronor, jämfört med ett motsvarande nybygge som skulle gå lös på 50 miljoner.
I nuläget finns dock inget beslut från politiskt håll om var ett nytt vårdboende ska ligga.
Andra alternativ som har lyfts är att renovera och även fortsättningsvis hyra ut som vanliga lägenheter, eller att sälja hela fastigheten.
Vem vill köpa ett gammalt vårdboende i Västra Karup?
– Det är så klart en fråga som dyker upp i så fall, säger Robert Falk.
Gå till toppen