Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykelväg på banvallen över Hallandsåsen utreds

Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att genast undersöka förutsättningarna för en cykelled på den snart gamla banvallen över åsen. Inom ett år måste kommunen fatta beslut.

I november 2015 planerar Trafikverket att riva upp spåren över Hallandsåsen, eftersom de inte längre kommer att trafikeras av några tåg.
När det i våras blev klart att pågatågen inte kommer att köra till Grevie, föreslog två privatpersoner att den snart överflödiga banvallen byggs om till cykelled.
I mars sa kommunfullmäktige ja till att utreda frågan. Och nu har saken kommit något längre i det kommunala maskineriet då samhällsbyggnadsutskottet i måndags hade frågan uppe.
Det slutade med att utskottet röstade för att låta kommunstyrelsen påbörja en utredning av förutsättningarna för att omvandla banvallen till cykelled.
– En utmärkt idé, säger Thomas Andersson (FP), ordförande i utskottet om förslaget.
Inom ett år måste utredningen vara klar och kommunen ha fattat ett inriktningsbeslut. I nuläget finns en rad frågor som kommunen behöver få svar på.
En av de största är köpeskillingen och i vilket skick Trafikverket avser att i så fall överlämna banvallen till kommunen.
– Om vi kan få den gratis och sanerad av Trafikverket är det bara hårdgörningen som återstår. Sedan kan man diskutera om den ska ha belysning och hur korsningarna med bilvägar ska fungera, säger Thomas Andersson.
Om kommunen övertar banvallen kommer också en rad kostnader på köpet, som att underhålla broar.
Thomas Andersson vill inte sätta någon maxgräns för när priset blir för högt förrän utredningen är klar.
– Man får se det som en investering för framtiden, säger han.
Tidigare har även föreslagits att järnvägen över åsen ska användas för dressiner eller ånglok. Förslaget om en museibana avslog kommunfullmäktige i våras. Thomas Andersson säger att det är cykelled som nu utreds och inget annat.
– I min värld är de andra förslagen inte aktuella, säger han.
I den utredning som kommunstyrelsen nu har fått i uppdrag att genomföra ska även belysas om hela sträckningen mellan Båstad och Förslöv kan bli aktuell för cykelled eller bara delar av den.
Gå till toppen