Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdvalet positivt för Solstenen

Kaos eller helt avbetade vårdköer. Vårdvalet slår helt annorlunda i olika typer av vård. På Solstenen i Helsingborg som öppnade för ett halvår sen är det positiva tongångar.

Den 1 april infördes fyra nya vårdval, bland annat hudsjukvård och beroendevård. Två helt olika vårdtyper där vårdvalet påverkat på skilda sätt.
Sjukhusens specialistkliniker kan ha svårt att förena uppdragen forskning, utbildning och vårdval. Så är det på Skånes universitetssjukhus som nu fått längre köer, värre byråkrati och färre läkare.
– Det har inte blivit någon valfrihet som politikerna vill utan ett totalt kaos där patienter far illa och vi också ibland, säger enhetschefen Charlotte Ahlrot vid kliniken i Malmö.
I Helsingborg har vårdvalet inte påverkat söktrycket särskilt mycket. En viss ökning märks men så är det varje år enligt Mats Bjellerup, enhetschef på hudmottagningen.
– Det har nog gått för kort tid ännu för att vi ska se effekterna av vårdvalet, säger han.
I beroendevården är det helt annorlunda. Medarbetarna på Solstenen i Helsingborg visste precis vad de ville göra när vårdvalet för beroendevård LARO infördes den 1 april. Starta eget och öppna en välkomnande mottagning för patienterna som i flera fall är inne i ett tungt narkotikamissbruk.
Tidigare har det varit långa väntetider för att få komma till en LARO-mottagning och patienter dog i väntan på rätt behandling. Nu har patienterna fler vårdgivare att vända sig till.
Jesper, som har ett mångårigt missbruk bakom sig, har haft svårt att komma in i behandling. LARO, som innebär daglig medicinering för att hantera ett opiatberoende, passar inte alla.
På Solstenen fanns tid och möjlighet att utreda Jesper ytterligare och det stod klart att han skulle vara hjälpt av behandlingen. Nu kommer han hit varje dag, tar sin dos och har fått en fungerande vardag.
– Medicinen hjälper med en gång. Det är som en stor tyngd lyfts från ens axlar. Tidigare var det sån stress, bara av att veta att snart hade man slut på knark och måste skaffa mer, säger han.
Charlotte Gedeon påpekar att det är omöjligt för missbrukare att bygga upp en ny tillvaro med utbildning och jobb utan att först bryta missbruket som tar all tid och kraft.
– Man brukar säga att en narkoman i missbruk kostar samhället en miljon om året, medan en som får vård kostar 100 000 per år.
På Solstenen finns förutom läkare och sjuksköterskor även socionomer och tillgång till psykolog, som bland annat gör ADHD-utredningar. Stödsamtal behövs när en splittrad missbrukartillvaro ska ersättas med ett ordnat liv.
– Man måste snabbt försöka bygga upp ett nytt kontaktnät för att inte sugas tillbaka i den gamla missbrukarkretsen, säger Jan Hermansson, socionom.
Den dagliga behandlingen med övervakad medicinering pågår i ett halvår. Därefter görs en individuell bedömning hur behandlingen kan glesas ut och senare avslutas. Under det första halvåret får patienten inte byta till annan LARO-mottagning.
Solstenen AB finns både i Lund och Helsingborg och har cirka 65 patienter på varje ort. De kommer från flera olika kommuner. Just nu köar 15 till Solstenen i Helsingborg, i Lund finns ingen kö.
– Vi har ett treårigt avtal med Region Skåne och hoppas förstås att det blir förlängt, säger Charlotte Gedeon.
På Region Skånes egen LARO-mottagning i Helsingborg, som också är ackrediterad i vårdvalet, har verksamheten inte påverkats så som man hade trott.
– Vi befarade att vi skulle tappa många patienter när det blev fler aktörer. Men så har det inte blivit. Det har istället gett ökade möjligheter, säger Camilla Andersson, enhetschef.
Hon uppger att det för något år sedan var långa väntetider men då gjordes en satsning som kortade väntetiden till sex-sju veckor.
– Och det är inte så lång tid, eftersom det krävs en utredning först om just den här behandlingen passar, säger hon.
Läs också:
Skåningarna kluvna till privata vårdalternativ
Så tycker partierna om privatisering
För eller emot privat vård?

Fler mottagningar i NV-Skåne

Förutom Solstenen och Region Skånes egen LARO-mottagning i Helsingborg är även Ramlösa Social Utveckling samt Capio Maria i Helsingborg och Landskrona ackrediterade mottagningar för beroendevård. Totalt finns 14 mottagningar i hela Skåne.
När vårdvalet infördes 1 april öppnade en ny opiatavgiftningsenhet i Malmö dit LARO-mottagningarna kan remittera patienter som fått återfall. Tidigare fanns dessa vårdplatser inom psykiatrin.
Gå till toppen