Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Femte bästa skolan i landet

Båstad klättrar i Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner – från plats elva till fem. Bra ledarskap och höga förväntningar är förklaringen, enligt skolchefen.

Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON / TT TT
Varje år jämför Lärarförbundet landets skolkommuner och sammanställer en rankning över dem. I år hamnar Båstad på femte plats av landets 290 kommuner.
– Jag har duktiga och engagerade medarbetare i mina verksamheter och de gör ett väldigt bra jobb. Det är det som ger goda resultat, säger Birgitte Dahlin, skolchef.
Det är svårt att dra några större slutsatser av små förändringar i rankningen över åren, men Båstad har legat bra till på listan även tidigare. I fjor hamnade kommunen på 11:e plats, 2013 på 33:e plats och 2011 på 26:e plats.
Rankningen bygger på 14 kriterier, som Lärarförbundet anser viktiga. Dels handlar det om kriterier som bygger på elevernas prestationer (bland annat meritvärde, andel godkända betyg och högskolebehörighet), dels om lärarsituationen (bland annat lärartätheten, lönen och hur kommunen beter sig som avtalspart).
En av de parametrar som skickar Båstad upp i toppen av listan är att andelen elever som fullföljer gymnasiet inom fyra år är stor. Även elevernas meritvärden och andelen godkända betyg är bra jämfört med övriga kommuner.
– I grundskolan har vi varit väldigt noga med att jobba målinriktat, för att eleverna ska ha godkänt i alla ämnen – det är ett krav från staten. Där har vi haft ett omfattande utvecklingsarbete de senaste åren, där vi jobbat med pedagogiska planeringar utifrån kursplanen. Det ger resultat, eftersom eleverna på ett helt annat sätt blir medvetna om vad vi bedömer och vad som krävs, säger Birgitte Dahlin.
Även andra kommuner bedriver sådant arbete. Vad gör att Båstad lyckas bättre med godkända betyg?
– Det beror på två saker. Bra ledarskap och höga förväntningar på eleverna. Det är viktigt med bra ledarskap i klassrummen och från rektorerna.
Vad gör kommunen för elever som riskerar underkänt i något ämne?
– Vi har haft lovskola på hösten och våren och jag vet att lärarna är mycket måna om att sätta in resurser när en elev riskerar att missa målen.
Att Båstad inte klättrar ännu högre beror till stor del på att andelen barn som går i förskola är låg. Där hamnar Båstad på plats 195 av de 290 kommunerna.

Fakta Bästa skolkommun 2014

Båstads placering för några av kriterierna i förhållande till landets 290 kommunerna (lägre siffra är bättre):
Fullföljt gymnasium på 4 år: 11
Resurser: 30
Godkänt alla ämnen åk 9: 40
Högskolebehörighet: 50
Friska lärare: 95
Lön: 112
Lärartäthet: 142
Andel barn i förskola: 195
Gå till toppen