Höganäs

Här är det fritt fram för klotter

Gordon Skallebergs jättemålning har fått ett nytt liv – som graffitivägg. Samtidigt riktar konstnären en utmaning till kidsen.

Jättemålningen som placerats vid cykelvägen bakom Kullagymnasiet är inte fredad, tvärtom. Det är bara att ta fram sprejburkarna!
Graffitiväggen kom på plats mellan Tornlyckeskolan och Kullagymnasiet i torsdags. Allra först att sätta sitt avtryck på den var fältassistenten Janne Eneroth.
Han berättar att saken varit uppe i Brottsförebyggande rådet (BRÅ), som gett sitt stöd.
– Vi måste möta ungdomarna, så vi ger det här en chans, säger han och hoppas att väggen ska leda till mindre klotter på fel platser, och inte tvärtom – för det har varit en hel del problem med det.
Själv gjorde Janne Eneroth en så kallad tag. Han sprejade dit JG – ett J för sitt eget namn och ett G för kollegan Gunilla Winterqvist, som filmade det hela.
Inget bidrag som imponerar på konstnären, direkt.
– Jag blir inte inspirerad av tags, säger Gordon Skalleberg, som i stället hoppas på mer kreativa former av street art när hans eget motiv målas över.
På sin Facebook-sida skriver han:
"Come on kids, you can do better than that!"
Nu återstår att se om ungdomarna antar utmaningen. Ännu i går hade det inte hänt så mycket – bara några tags och ett "Fuck cancer" hade klottrats över verket med de två ansiktena, som fått titeln "Frihet att tala – frihet att inte lyssna".
– En kort sammanfattning av demokrati, förtydligar Gordon Skalleberg.
Målningen på 12x2,4 meter uppstod som ett konstprojekt på cykelvägen mellan Mölle och Lerhamn sommaren 2012, där Gordon Skalleberg målade plywoodskivan på plats i dikeskanten. Han var även nyfiken på om den skulle få stå i fred. Det fick den, ingen klottrade på den.
– Det var nästan så att jag blev lite besviken.
Sedan kom höststormen och fällde verket. Då tog Gordon Skalleberg i stället hem tavlan och satte upp den vid sitt Villa Holsby, så att den kunde beskådas av förbipasserande på Norra Kustvägen.
– Där blev den bearbetad av väder och vind, säger han.
Förra sommaren tillbringade målningen sedan i glansen på Hässleholms kulturhus, under en utställning.
Därefter väntade åter hårt uteliv vid Villa Holsby och så småningom var jättetavlan helt indränkt av vatten och jättetung. Gordon Skalleberg ställde undan den så länge men ville ge den ett nytt liv – som klottervägg.
Följaktligen hörde han av sig till kommunen – och på den vägen är det.
Så nu tycker Gordon Skalleberg att det ska bli spännande att se vad ungdomarna gör med hans verk.
Det tycker även kultur- och fritidschef Anneli Sjöborg. Målet på sikt är ett aktivitetsstråk mellan sportcentret och Tivoliparken, där det ska hända saker utmed vägen, berättar hon.
– Det är meningen att det ska tillkomma något nytt varje år.
Gå till toppen